Holandska kompanija preuzima “Ikarbus”

Bez autora
Sep 19 2010

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Upravnog odbora kompanije “VDL” Vim van der Leg potpisali su Memorandum o razumevanju između Srbije i te holandske kompanije. Taj dokument predviđa formiranje zajedničkog preduzeća "Ikarbusa" i pomenute kompanije pod nazivom "VDL bus Serbia", u koje će holandski proizvođač autobusa uložiti 10 miliona evra, a Srbija 2,5 miliona evra. U zajedničkom preduzeću, u kome će "VDL" imati 80 posto vlasničkog udela, a Srbija 20 posto, biće zaposleno 280 radnika, pri čemu se očekuje da će ono ostvarivati prihod od 40 miliona evra. Planirano je da "VDL bus Serbia", koje počinje sa proizvodnjom 1. januara sledeće godine, proizvodi približno 250 autobusa godišnje, od čega će 60 odsto biti namenjeno izvozu na evropsko tržište.

Holandska kompanija preuzima “Ikarbus”Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Upravnog odbora kompanije “VDL” Vim van der Leg potpisali su Memorandum o razumevanju između Srbije i te holandske kompanije.

Taj dokument predviđa formiranje zajedničkog preduzeća "Ikarbusa" i pomenute kompanije pod nazivom "VDL bus Serbia", u koje će holandski proizvođač autobusa uložiti 10 miliona evra, a Srbija 2,5 miliona evra.

U zajedničkom preduzeću, u kome će "VDL" imati 80 posto vlasničkog udela, a Srbija 20 posto, biće zaposleno 280 radnika, pri čemu se očekuje da će ono ostvarivati prihod od 40 miliona evra.

Planirano je da "VDL bus Serbia", koje počinje sa proizvodnjom 1. januara sledeće godine, proizvodi približno 250 autobusa godišnje, od čega će 60 odsto biti namenjeno izvozu na evropsko tržište.

"VDL" je posle "Fijata" najveća kompanija u oblasti auto-industrije koja dolazi da investira u Srbiju, a o kakvom je preduzeću reč, govori činjenica da je promet te firme 1,3 milijarde evra, što je petina ukupnog srpskog izvoza.

Vlada Srbije je za "Ikarbus" dugo tražila ozbiljnog strateškog partnera koji bi pokrenuo proizvodnju i modernizovao preduzeće, u čemu se i uspelo nakon šest meseci pregovora.

Jedna od dobrih strana potpisanog memoraduma jeste to što će se za izradu autobusa koristiti domaće komponente, tako da će kroz ovaj posao biti uposlena i druga kooperativa. To je i dobra prilika da se obnovi vozni park u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji.

Grad će kupiti 250 autobusa od "Ikarbusa", jer je namera Beograda da u narednih nekoliko godina zameni kompletan vozni park.

Preduzeće "Ikarbus" je u privatizaciji prethodno bilo prodato ruskoj kompaniji "Avtodetal-servis" za 7,2 miliona evra, ali je taj ugovor raskinut zbog nepoštovanja ugovornih obaveza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik