Hrvatske vode: Prodaju se udjeli u građevinskim tvrtkama niskogradnje

Bez autora
Jan 11 2011

Prodaja dionica i poslovnih udjela Hrvatskih voda u 29 trgovačkih društava vodnog gospodarstva nije prodaja tog javnog poduzeća niti vode kao resursa već korak kojim se izbjegava sukob interesa i ispunjava odluka Vlade da državni imatelji do 25 posto udjela u te udjele prodaju. Hrvatske vode su sredinom prosinca prošle godine raspisale natječaje za prodaju poslovnih udjeli u osam društava s ograničenom odgovornošću i dionica u 21 dioničkom društvu (u svim imaju i prodavali su oko 15 posto udjela), a rok za dostavu ponuda istekao je danas i za većinu tvrtki stigle su ponude. Na prodaju nisu bile dionice ili udjeli Hrvatskih voda, niti voda kao resurs, već se prodaju udjeli i dionice u vodnogospodarskim trgovačkim društvima – građevinskim tvrtkama. Riječ je o građevinskim trgovačkim društvima niskogradnje koja za Hrvatske vode obavljaju poslove održavanja vodotoka i javnoga vodnog dobra.

Hrvatske vode: Prodaju se udjeli u građevinskim tvrtkama niskogradnjeProdaja dionica i poslovnih udjela Hrvatskih voda u 29 trgovačkih društava vodnog gospodarstva nije prodaja tog javnog poduzeća niti vode kao resursa već korak kojim se izbjegava sukob interesa i ispunjava odluka Vlade da državni imatelji do 25 posto udjela u te udjele prodaju, ističu u Hrvatskim vodama.

Hrvatske vode su sredinom prosinca prošle godine raspisale natječaje za prodaju poslovnih udjeli u osam društava s ograničenom odgovornošću i dionica u 21 dioničkom društvu (u svim imaju i prodavali su oko 15 posto udjela), a rok za dostavu ponuda istekao je danas i za većinu tvrtki, kako se doznaje, stigle su ponude. Na prodaju nisu bile dionice ili udjeli Hrvatskih voda, niti voda kao resurs, već se prodaju udjeli i dionice u vodnogospodarskim trgovačkim društvima – građevinskim tvrtkama, rekao je za Hinu član Povjerenstva za prodaju i voditelj Službe vrijednosnih papira u Hrvatskim vodama Tomislav Madžar.

"Riječ je o građevinskim trgovačkim društvima niskogradnje koja za Hrvatske vode obavljaju poslove održavanja vodotoka i javnoga vodnog dobra", kaže Madžar komentirajući medijska nagađanja da se radi o prodaji Hrvatskih voda. Ta su društva prije Zakona o vodama 1995. godine imala status javnih vodoprivrednih poduzeća, a na temelju Zakona o vodama privatizaciju tih društava provodile su županije koje su bile stopostotni udjelničari. Prema tom privatizacijskom modelu, 50 posto temeljnog kapitala prodano zaposlenima i ranije zaposlenima uz popust i odgođeno plaćanje, dok je Hrvatskim vodama preneseno 15 posto ili ukupno 43,7 milijuna kuna temeljnog kapitala, županije su zadržale 20 do 26 posto temeljnog kapitala, a 9 do 15 posto županije su prodale na javnoj dražbi bez popusta.

Prema tom modelu privatizirana su sva trgovačka društva vodnoga gospodarstva u Hrvatskoj pri čemu je više od 4.000 zaposlenih i ranije zaposlenih iskoristilo mogućnost kupnje udjela odnosno dionica uz popust i odloženo plaćanje. Upravno vijeće Hrvatskih voda je u prosincu odlučilo prodati dionice/udjele u tim tvrtkama, a glavni razlozi su izbjegavanje sukoba interesa između javnog statusa Hrvatskih voda kao naručitelja i privatno-pravnog statusa kao udjeličara odnosno dioničara u potencijalnim ponuditeljima koji se javljaju Hrvatskim vodama u postupcima javne nabave, objašnjava Madžar.

Pojednostavljeno, nakon prodaje udjela Hrvatske vode neće biti u situaciji da radove naručuju od poduzeća kojima su suvlasnici. Prodaja je i provedba Vladine odluke koja je unesena u Program gospodarskog oporavka, a prema kojoj su državni imatelji dionica/udjela do 25 posto temeljnog kapitala, obvezni te udjele ili dionice prodati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik