Iming iz Stobreča kupio rudnike na Kosovu za 112 milijuna eura

Bez autora
Oct 24 2010

Tvrtka Iming iz Stobreča potpisala je u petak u Goleshu kraj Prištine ugovor o ulaganju 112 milijuna eura (820 milijuna kuna!) u dva kosovska rudnika, Golesh i Strezovce, najveća nalazišta magnezita u Europi. Iming je na međunarodnom natječaju za privatizaciju prije tri i pol godine pobijedio 14 velikih kompanija. Ponuda tvrtke u vlasništvu kosovske obitelji Zogaj, koja već 20 godina živi u Hrvatskoj, bila je bolja od ponuđača iz Indije, Kine, Rusije i Njemačke. Od kupnje rudnika do početka ulaganja u njihovu obnovu prošlo je gotovo četiri godine, jer je globalna recesija odgodila ponovno pokretanje proizvodnje koja je u tim rudnicima stala daleke 1989. godine. Ovo je najveće pojedinačno ulaganje na Kosovu, a riječ je o najvećim nalazištima magnezita vrhunske kakvoće u Europi.

Iming iz Stobreča kupio rudnike na Kosovu za 112 milijuna euraTvrtka Iming iz Stobreča potpisala je u petak u Goleshu kraj Prištine ugovor o ulaganju 112 milijuna eura (820 milijuna kuna!) u dva kosovska rudnika, Golesh i Strezovce, najveća nalazišta magnezita u Europi.

Iming je na međunarodnom natječaju za privatizaciju prije tri i pol godine pobijedio 14 velikih kompanija.

Ponuda tvrtke u vlasništvu kosovske obitelji Zogaj, koja već 20 godina živi u Hrvatskoj, bila je bolja od ponuđača iz Indije, Kine, Rusije i Njemačke. Od kupnje rudnika do početka ulaganja u njihovu obnovu prošlo je gotovo četiri godine, jer je globalna recesija odgodila ponovno pokretanje proizvodnje koja je u tim rudnicima stala daleke 1989. godine.

– Ovo je najveće pojedinačno ulaganje na Kosovu, a riječ je o najvećim nalazištima magnezita vrhunske kakvoće u Europi. Ispitivanja su pokazala da se u oba rudnika nalazi 20 milijuna tona magnezita. Godišnje ćemo imati 160.000 tona prerađene rude čija je cijena danas na svjetskim burzama u prosjeku najmanje 400 eura po toni. Dakle, vadit ćemo magnezit vrijedan više od 60 milijuna eura godišnje, a u rudnicima leži nekoliko milijardi eura vrijedna ruda – kazao je Hysni Zogaj, suvlasnik Iminga i direktor MIM Golesha.

Na području rudnika nalaze se i golemi izvori pitke vode te u skoroj budućnosti planiraju otvoriti i punionicu vode. Sjedište tvrtke uskoro će iz Stobreča preseliti u Zagreb, tako da će se i sav izvoz te naplata obavljati iz Hrvatske. Hrvatski stručnjaci iz rudarskog sektora, koji rade kao savjetnici na projektu, smatraju da je riječ o poslu stoljeća. Magnezit je temeljna sirovina za metaluršku industriju i osnovni materijal za gradnju vatrostalnih obloga za velike zidane peći i sve što ima veze s čelikom i željezom. Osobitu pozornost dat će, kažu, proizvodnji 40.000 tona elektrotopljenog magnezita, čija je tržišna vrijednost u ovom trenutku iznad 3000 eura po toni.

– Nitko ga ovom dijelu Europe ne proizvodi, a do sada se uvozio iz Kine. Najviše se koristi u automobilskoj i vojnoj industriji – kazao je Zogaj.

Pokretanje proizvodnje u rudnicima, u kojima će zaposliti 600 radnika, od kojih 500 rudara, po ugovoru je predviđeno za svibanj iduće godine. Na svečanost će, kažu, pozvati i bivšega predsjednika Hrvatske Stipu Mesića.

U Imingu ističu da u skladištima imaju tri milijune tona sirovine spremne za početak proizvodnje. Magnezit je ruda koja se nalazi na svjetskim burzama, a najveće količine iz kosovskih rudnika predviđene su za izvoz u jake industrijske zemlje EU, ponajprije Njemačku.

Partner Imingu u projektu je slovenska tvrtka Prvomajska energetika iz Raše, koja je izvođač radova.

Zanimljivo je da je upravo Golesh, s Trepčom, bio žarište otpora Kosovara protiv režima Slobodana Miloševića. Rudari Golesha albanske nacionalnosti, njih 1200 od 13000 rudara koliko ih je tada radilo, napustili su svoja okna 23. ožujka 1989., kada je Milošević Kosovo izbacio iz Ustava. Neki od njih vratit će se nakon 21 godine u svoja okna, do 750 metara ispod površine zemlje.

a Iming je osnovan 1995. kao tvrtka za preradu i trgovinu voćem i povrćem. Ubrzo se šire na turizam i graditeljstvo te zapošljavaju 160 radnika u tvrtkama u Hrvatskoj, Albaniji, Kosovu i Srbiji. Na nekretnine vrijedne 25 milijuna eura obitelj Zogaj digla je kredit i bacila se u rudarski sektor. Svečanosti u Goleshu nazočio je i veleposlanik RH na Kosovu Zlatko Kramarić.

– Nismo ni svjesni koliki će utjecaj ovo imati na gospodarske odnose Hrvatske, Kosova i Slovenije. Napokon shvaćamo koliko je važno kosovsko tržište – kazao je Kramarić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik