Jat ervejz: Prvo transformacija – pa privatizacija

Transformacija "Jat ervejza" - najavljenim osnivanjem novog preduzeća, koje će preuzeti ulogu nacionalne aviokompanije u strateškom partnerstvu sa nekom uspešnom kompanijom, je neophodna, jer je u prethodnom periodu propao pokušaj privatizacije srpskog avioprevoznika. Odlukom vlade definisano je da će strateški partner imati većinsko vlasništvo, a država će zadržati manjinsko. Novo preduzeće će biti osnovano zbog dugova "Jat ervejza" i da bi se srpski avioprevoznik učinio atraktivnijim za pronalaženje strateškog partnera. S obzirom da do sada nisu imali ozbiljnog interesovanja za "Jat ervejz" i da je prvobitni pokušaj privatizacije propao, kao i zbog svetske ekonomske krize i velikih problema koje sve aviokompanije u ovom trenutku imaju, došlo se do zaključka da "Jat" ovakav kakav je, ne bi mogao da bude interesantan potencijalnim partnerima...

Jat ervejz: Prvo transformacija – pa privatizacijaTransformacija "Jat ervejza" - najavljenim osnivanjem novog preduzeća, koje će preuzeti ulogu nacionalne aviokompanije u strateškom partnerstvu sa nekom uspešnom kompanijom, je neophodna, jer je u prethodnom periodu propao pokušaj privatizacije srpskog avioprevoznika, izjavio je danas državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković.

"Odlukom vlade definisano je da će strateški partner imati većinsko vlasništvo, a država će zadržati manjinsko", rekao je Miljković Tanjugu, dodajući da će novo preduzeće biti osnovano zbog dugova "Jat ervejza" i da bi se srpski avioprevoznik učinio atraktivnijim za pronalaženje strateškog partnera.

Svetski model

"S obzirom da do sada nismo imali ozbiljnog interesovanja za 'Jat ervejz' i da je prvobitni pokušaj privatizacije propao, kao i zbog svetske ekonomske krize i velikih problema koje sve aviokompanije u ovom trenutku imaju, došli smo do zaključka da "Jat" ovakav kakav je, ne bi mogao da bude interesantan potencijalnim partnerima", naveo je Miljković.

On je rekao da je na osnovu informacija od menadžmenta "Jata" bilo jasno da ta kompanija ne može da posluje samostalno i održivo bez intervencija.

Miljković je kazao da je osnivanje novih kompanija, u takvim slučajevima, model koji se primenjuje u svetu i da "najviše obećava".

Otvaranje ponuda 27. oktobra

Državni sekretar je podsetio da je javna nabavka za izbor konsultanta za izbor poslovnog partnera za "Jat ervejz" već raspisana i da je za podnošenje prijava prvobitni rok 13. oktobar, produžen do 27. oktobra, na zahtev ponuđača, kako bi mogli da pripreme svu dokumentaciju.

"Tog dana, 27. oktobra biće otvaranje ponuda, a u roku od 15 dana biće završen izbor konsultanta od strane komisije, koju je imenovala Vlada".

Nakon toga, objasnio je Miljković, "izabrani konsultant imaće rok od 12 meseci u kome treba da završi sve poslove oko toga - analizu postojećeg stanja, utvrđivanje vrednosti kapitala koji u ovom trenutku ima 'Jat', izradu dokumentacije i raspisivanje tendera, izbor strateškog partnera, otvaranje nove firme i unošenje kapitala od strane države i strateškog parnera".

Let novog prevoznika krajem 2011.

On je ponovio da bi novi nacionalni avioprevoznik Srbije mogao da počne da leti krajem 2011. godine.

Miljković je rekao da očekuje da će skupština ovih dana doneti zakon o garancijama za kredit "Jat ervejzu" od 51,5 miliona evra.

"Stupanjem na snagu tog zakona 'Jat' će odmah moći da sa bankom potpiše ugovore i povuče sredstva", dodao je državni sekretar.

Vlada Srbije je 24. septembra odobrila Predlog zakona o davanju državne garancije za kredit bankama "Sosijete ženeral" i "Unikredit", koji je namenjen revitalizaciji nacionalne aviokompanije i unapređenje njene flote.

Sredstvima kredita biće obezbeđen zakup dva aviona novije generacije, obnavljanje flote i radovi na motorima.

Kredit sa garancijom

Predlog zakona predviđa da "Jat ervejz" od "Sosijete ženeral" i "Unikredit banke"uzme 40 miliona evra za revitalizaciju aviokompanije, 9,5 miliona evra za osposobljavanje flote i radove na motorima i dva miliona evra za najam aviona novije generacije.

Vlada Srbije se obavezala da će, u slučaju aktiviranja garancije, obezbediti u budžetu sredstva za izvršavanje preuzetih obaveza.

Kredit se daje na šest godina, sa počekom od dve godine i kamatom od 3,95 odsto, na godišnjem nivou, plus iznos evropske kamatne stope.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik