Kanađani kupuju Energoprojekt

Bez autora
May 31 2010

Predstavnici kanadske kompanije SNC Lavalin dolaze u Srbiju početkom juna da sa državnim zvaničnicima okončaju razgovore o kupovini „Energoprojekt holdinga“. Namera je da se detalji kupoprodaje definišu do 30. juna kada je zakazana skupština akcionara Energoprojekta koji na Beogradskoj berzi vredi blizu 80 miliona evra. Od ukupno 33,5 odsto akcija u „Energoprojektu“, država će zadržati deset odsto kapitala, i to najverovatnije paket koji je u vlasništvu PIO fonda (9,4 odsto). Dogovor o prodaji već je načelno postignut na sastanku održanom krajem marta. Predstavnici Lavalina tada su razgovarali sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetković, ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović.

Kanađani kupuju EnergoprojektPredstavnici kanadske kompanije SNC Lavalin dolaze u Srbiju početkom juna da sa državnim zvaničnicima okončaju razgovore o kupovini „Energoprojekt holdinga“.

Namera je da se detalji kupoprodaje definišu do 30. juna kada je zakazana skupština akcionara Energoprojekta koji na Beogradskoj berzi vredi blizu 80 miliona evra.

Od ukupno 33,5 odsto akcija u „Energoprojektu“, država će zadržati deset odsto kapitala, i to najverovatnije paket koji je u vlasništvu PIO fonda (9,4 odsto), piše Blic.

Dogovor o prodaji već je načelno postignut na sastanku održanom krajem marta. Predstavnici Lavalina tada su razgovarali sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetković, ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović.

Miodrag Zečević, predsednik UO holdinga, već je jasno dao do znanja da kontrolni paket ne treba da bude u rukama stranih investitora, samim tim ni Lavalina. „Ako Lavalin kupi Energoprojekt, profit će ići u Kanadu. Neka upravljaju kod sebe gde je i nastala ekonomska kriza“, rekao je Zečević.

Interesantno je i da Vladan Pirivatrić, direktor Energoprojekta, nije prisustvovao martovskom sastanku Vlade i Lavalina. „Poziv je bio upućen na vreme, ali se Pirivatrić ipak odlučio za službeni put u Abu Dabi“, kaže izvor Blica.

Inače, menadžment holdinga se pre tačno dva meseca obratio Ministarstvu ekonomije s namerom o preuzimanju ukupno 33 odsto državnih akcija u Energoprojektu. U pismu, upućenom ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću, jasno je stajalo da je to odluka IO holdinga i da su za otkup zainteresovani postojeći akcionari, zaposleni i institucionalni investitori.

„Čini se da menadžment strahuje od dolaska ozbiljne kompanije. Kako objasniti Lavalinu zašto je Energoprojekt pre nekoliko godina zemljište jednom domaćem biznismenu u novobeogradskom Bloku 12 prodao po ceni nižoj za 1,5 miliona evra od cene koju je u pismu o namerama ponudila jedna jevrejska grupacija", kaže izvor Blica.

"Takođe, kako je moguće da se zgrada na Novom Beogradu u Bloku 26 proda po ceni od 1.200 evra po kvadratu, i to u momentu kada je Gradska direkcija za izgradnju na novobeogradskom Trećem bulevaru samo zemljište prodavala po istoj ceni. Takođe, pre nekoliko godina, Energoprojekt je firmi za nekretnine pri jednoj banci u Srbiji prodao plac za 6,5 miliona evra, a ta ista firma je dve godine kasnije to isto zemljište prodala za fantastičnih 105 miliona evra“, dodaje on.

Akcionari hoće da prodaju akcije Lavalinu

Mali akcionari bi želeli da pridruže svoje akcije državnom paketu ako se postigne dogovor oko cene, kaže predsednik Udruženja akcionara zaposlenih u preduzeću Energoprojekt Zoran Simić.

"Imamo informaciju da predstavnici Lavalina žele da razgovaraju i da postoji interesovanje da nastave pregovore o kupovini državnog paketa ali da naš menadžement nije zainteresovan za to", rekao je Simić.

"Državni paket čini 33 odsto ukupnih akcija, odnosno reč je o 3.330.000 akcija i prema nekim saznanjima koja imamo verovatno bi jedna akcija dosegla vrednost od dvadeset i više evra, što bi značilo da bi državni paket vredeo oko 60 miliona evra", rekao je Simić i podsetio da je trenutna vrednost akcija Energoprojekta na berzi oko 800 dinara.

"Naša berza je plitka i svašta može da se desi ali realna vrednost naših akcija je mnogo veća", napomenuo je Simić i podsetio da je Skupština akcionara Energoprojekta zakazana za 30. jun i da će akcionari zahtevati smenu Upravnog odbora i izbor novog UO, objasnivši da je "cilj da dodje onaj UO koji želi da razgovara sa Lavalinom i Vladom Srbije".

On je podsetio da je stav Ministarstva ekonomije da treba prodati državni paket akcija u ovom preduzeću. "Ministar (Mlađan) Dinkić smatra da kompanija koja ugovora poslove vredne šest milijardi dolara na godišnjem nivou, treba Energorpojektu", rekao je Simić i istakao da akcionari nisu zainteresovani za stvaranje konzorcijuma sa menadžmentom kako bi zajedno otkupili državni paket.

"Ko od nas akcionara to može, kada je 40 odsto ljudi na plaćenom sa malim platama, da se zaduži kod banke da bi otkupljivali državni paket", pita se Simić i dodaje "da ne postoji dogovor menadžmenta sa malim akcionarima da se pravi konzorcijum".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik