Kraj stečaja bijeljinske “Šećerane” ni na vidiku

Bez autora
Feb 18 2021

Viši privredni sud u Banjaluci uvažio je prigovor smijenjenih članova Odbora povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera u stečaju, čime sve odluke nove Skupštine povjerilaca padaju u vodu.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” bivši predsjednik Odbora povjerilaca “Šećerane” Vojislav Nikolić, koji je sa kolegama uputio žalbu Višem privrednom sudu u Banjaluci.

- Dokazali smo da smo smijenjeni mimo Zakona o stečaju te da su sve odluke koje su novi Odbor i Skupština donijeli nezakonite. Vraćamo se na početak. Na potezu je stečajni sudija koji bi trebalo da zakaže Skupštinu povjerilaca na kojoj ćemo riješiti ovo pitanje onako kako je od početka trebalo da bude riješeno. Mi ostajemo u Odboru i Skupštini, a mjesta kolega koji su prodali svoja potraživanja treba da se dopune novim povjeriocima - pojasnio je Nikolić.

Podsjetio je da je ovo već viđen scenario kada je riječ o “Šećerani” jer je po istom “receptu” prije nekoliko godina smijenjen Faik Muhić koji je nakon žalbe i sudskog procesa koji je trajao nekoliko mjeseci vraćen u Odbor.

Stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić ističe da bi, u skladu sa epidemiološkom situacijom, Skupština povjerilaca mogla biti zakazana u martu.

- Sve ovo što se dešava odgađa okončanje stečaja, koji je već mogao biti završen, da se sve ovo nije iskomplikovalo - rekao je Matić i dodao da je pitanje da li će išta biti riješeno i za pola godine. Matić je ponovio da je za kupovinu “Šećerane” zainteresovano zvorničko preduzeće “NSG Rent” koje za nekadašnjeg semberskog giganta nudi tri miliona maraka, a uplatilo je i depozit od 50.000 KM.

- Iako je Odbor povjerilaca dao pozitivno mišljenje o ovoj ponudi, ništa ne može biti riješeno bez Skupštine. Ostaje nam samo da čekamo - rekao je Matić.

Imovina “Šećerane” prodavana je godinama po cijeni od deset miliona maraka. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je mjerkao “Šećeranu” i za nju nudio 6,9 miliona maraka, za to propalo preduzeće bile su zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske.

Poslije njih, u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji. Za Fabriku šećera u stečaju bio je zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, a na listi zainteresovanih bila je i firma “Unimont” iz Loznice, kao i fočanska kompanija “Pavgord”. Fabrika šećera u stečaju je od 2015. godine.

Kupac čeka odgovor


Nebojša Matić je rekao da na potez stečajnog sudije čeka i zainteresovani kupac, firma “NSG Rent” iz Zvornika.

- Ta firma je uplatila depozit, platila dokumentaciju i traže da im se dostavi odgovor da li je njihova ponuda prihvaćena ili nije - rekao je Matić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik