Kreće prodaja Hotela Marjan

Bez autora
May 23 2019

Financijska agencija objavila je dugoočekivani datum kada će krenuti prodaja hotela "Marjan": elektronička javna dražba počinje 30. srpnja, a zainteresirani kupci će moći licitirati do 13. kolovoza. Nadmetanje traje 10 radnih dana, a ponude se zaprimaju radnim i neradnim radnima od 0 do 24 sata – objašnjavaju u uredu Uprave Fine. Nekadašnji turistički biser na Zapadnoj obali, koji bivši poteštat Željko Kerum nije uspio obnoviti, sudski vještak je procijenio na 432,06 milijuna kuna. No, po zakonu, početna cijena u srpnju bit će mu 324,04 milijuna kuna, pri čemu iznos za koji će zainteresirani kupci povećavati svaku ponudu neće smjeti biti manji od 20.000 kuna.

Kreće prodaja Hotela MarjanFinancijska agencija (Fina) objavila je dugoočekivani datum kada će krenuti prodaja hotela "Marjan": elektronička javna dražba počinje 30. srpnja, a zainteresirani kupci će moći licitirati do 13. kolovoza.

- Nadmetanje traje 10 radnih dana, a ponude se zaprimaju radnim i neradnim radnima (u ovom slučaju uključujući i praznik, Dan pobjede, op.a.) od 0 do 24 sata – objašnjavaju u uredu Uprave Fine.

Nekadašnji turistički biser na Zapadnoj obali, koji bivši poteštat Željko Kerum nije uspio obnoviti, sudski vještak je procijenio na 432,06 milijuna kuna. No, po zakonu, početna cijena u srpnju bit će mu 324,04 milijuna kuna, pri čemu iznos za koji će zainteresirani kupci povećavati svaku ponudu neće smjeti biti manji od 20.000 kuna.

Zainteresirane domaće i strane kompanije, te fondovi, na objavu datuma prodaje čekali su nevjerojatna 1472 dana, odnosno nešto više od četiri godine. Toliko je, naime, vremena prošlo od otvaranja stečaja nad hotelijerskim društvom "Adriatic" na Trgovačkom sudu, piše Slobodna Dalmacija.

Sud, vjerovnici i bivši radnici toga propalog poduzeća imaju različite stavove o tome tko je odgovoran što se čekalo četiri godine. No, nakon što je stečajni sudac 12. travnja 2019. donio odluku o prodaji, sve je krenulo svojim tijekom. Tako je državna agencija u ponedjeljak poslijepodne objavila poziv za sudjelovanje na elektroničkoj javnoj dražbi. Tada je, naime, zainteresiranim kupcima počeo teći rok od 60 dana za uplatu jamčevine od 30 milijuna kuna.

Dok je na početku prodajnih ročišta koji se održavaju na sudovima poznato tko su zainteresirani natjecatelji, kod elektroničke javne dražbe javnost nema mogućnost doznati tko su licitatori. Poznato je tek da će među njima biti rovinjska "Adris grupa" jer je otkupila hipoteke austrijske Hypo banke i zagrebačke Kreditne banke koje su upisane na hotelu "Marjan".

- Proces prodaje nekretnina i pokretnina pred Finom je anoniman. Ponuditelji sudjeluju u nadmetanju pod jedinstvenim identifikatorom koji im servis e-Dražba automatski generira i dodjeljuje po uplati jamčevine i potpisivanju prijave za sudjelovanje. Zbog toga neposredan uvid javnosti u tijek nadmetanja nije moguć – kažu u Upravi Fine.

Pa kako onda javnost može pratiti javne prodaje koje provodi državna institucija?

- Na internetskoj stranici Fine mogu se pratiti promjene trenutne cijene predmeta prodaje, te se po tome, u slučaju da je došlo do predaje valjanih ponuda, može vidjeti ima li sudionika u nadmetanju – odgovaraju nam iz te agencije, te naglašavaju da je cijeli proces elektroničke javne dražbe detaljno reguliran zakonom i pravilnikom.

Iako nam se takav postupak javne dražbe ne čini posve javnim, u Fini tvrde da je sve - transparentno.

- Elektronička javna dražba uvedena je kako bi se modernizirao i ubrzao postupak unovčenja imovine ovršenika i stečajnih dužnika.

Neke od prednosti tog sustava su dostupnost informacija o predmetima prodaje na jednom mjestu preko internetskih stranica Fine, transparentan postupak prodaje nekretnina i pokretnina, zatim pojednostavljenje, ubrzanje i povećanje učinkovitosti ovršnog postupka, jasni rokovi za poduzimanje određenih ovršnih radnji, smanjenje opsega posla za suca i stečajnog upravitelja...

Provođenjem elektroničke javne dražbe smanjuju se troškovi koji u konačnici padaju na teret ovršenika – navode iz poslovodstva ustanove.

Tko je novi vlasnik hotela "Marjan", doznat će se nakon javne dražbe, dakle kada Trgovački sud donese rješenje kojim mu dosuđuje tu nekretninu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik