Kupac Laste mora investirati pet miliona

Bez autora
May 30 2010

Kupac Tvornice keksa i vafla "Lasta" Čapljina, hrvatska kompanija "Zvečevo", do početka septembra mora uložiti oko pet miliona KM u bh. firmu i zaposliti 66 novih radnika, a u protivnom će sud raskinuti kupoprodajni ugovor. Ova agencija je početkom 2007. godine na sudu pokrenula postupak raskida kupoprodajnog ugovora za "Lastu" jer kupac nije ispunio obaveze ulaganja oko 5,7 miliona KM i zapošljavanja novih radnika. S preduzećem "Zvečevo" je sklopljena sudska nagodba, po kojoj do 8. septembra moraju ispuniti svoje obaveze iz ugovora. Kupcu je dato još malo prostora da izvrši ugovor. Priznato mu je nešto više od 500.000 KM ulaganja. Preostalo je da uloži još oko pet miliona KM i treba da zaposli 66 novih radnika. 8. septembra će se pristupiti kontroli i ako obaveze ne budu izvršene, sud će raskinuti kupoprodajni ugovor.

Kupac Laste mora investirati pet milionaKupac Tvornice keksa i vafla "Lasta" Čapljina, hrvatska kompanija "Zvečevo", do početka septembra mora uložiti oko pet miliona KM u bh. firmu i zaposliti 66 novih radnika, a u protivnom će sud raskinuti kupoprodajni ugovor.

Kazao je ovo Alija Tipura, direktor Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ova agencija je početkom 2007. godine na sudu pokrenula postupak raskida kupoprodajnog ugovora za "Lastu" jer kupac nije ispunio obaveze ulaganja oko 5,7 miliona KM i zapošljavanja novih radnika.

Tipura je istakao da je s preduzećem "Zvečevo" sklopljena sudska nagodba, po kojoj do 8. septembra moraju ispuniti svoje obaveze iz ugovora.

"Kupcu je dato još malo prostora da izvrši ugovor. Priznato mu je nešto više od 500.000 KM ulaganja. Preostalo je da uloži još oko pet miliona KM i treba da zaposli 66 novih radnika. Mi ćemo 8. septembra pristupiti kontroli i ako obaveze ne budu izvršene, sud će raskinuti kupoprodajni ugovor", rekao je Tipura.

Iz Odjela komercijale i marketinga kompanije "Zvečevo" juče su odgovorili da će sigurno sve obaveze iz kupoprodajnog ugovora biti izvršene na vrijeme i u cjelosti.

Kupoprodajni ugovor za 51 odsto kapitala čapljinske "Laste", koja je nakon prodaje preimenovana u "Zvečevo-Lasta" , potpisan je 2001. godine i rok za izvršenje obaveza ulaganja i zapošljavanja bio je tri godine.

Agencija za privatizaciju HNK je dva puta produžavala ovaj rok imajući u vidu da, kako su tada rekli, preduzeće posluje, ali je 2007. godine odlučila da podnese tužbu za raskid ugovora jer obaveze nisu ispunjene. Za kapital "Laste" koji je bio vrijedan oko 2,5 miliona KM plaćeno je 250.000 KM, ugovoreno je 5,7 miliona KM investicija, te zadržavanje 168 i zapošljavanje 66 novih radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik