Miodrag Kostić kandidat za kupca „Karneksa“

Bez autora
Oct 17 2010

Samo nekoliko meseci nakon što su obe strane negirale priču da hrvatska kompanija „Agrokor“ i Investiciona kuća „Ašmor“, kao većinski vlasnik, pregovaraju o prodaji „Karneksa“, Vrbasom ovih dana šapatom govore da je ovog puta kompanija „MK grupa“ Miodraga Kostića pri kraju uspešnih pregovora o preuzimanju „Karneksa“. Iako u upućeni tvrde da je gotovo izvesno da će ovaj dogovor i biti realizovan već na početku sledeće poslovne godine, i u beogradskom sedištu „MK grupe“, kao i u predstavništvu „Karneksa“ nisu ni potvrdili ni negirali ove navode uz slično obrazloženje da ne žele da komentarišu nezvanične informacije i spekulacije. „MK grupa“ je pregovore sa vlasnicima „Karneksa“ započela u jeku medijske pompe da navodno hrvatski „Agrokor“ preuzima vrbaskog mesnog giganta. Ovu informaciju potvrđuju i navodi članova Nezavisnog sindikata u „Karneksu“ koji su povodom medijskih spekulacija u julu, zahtevali razgovor sa predstavnicima rukovodstva. Na tom prilikom održanom sastanku sa Hjuom Mekrejnoldsom, generalnim direktorom fabrike, potvrđeno im je da su za „Karneks“ trenutno zainteresovana dva kupca - „Agrokor“ i „MK grupa“, ali da su pregovori daleko od konačnog dogovora...

Miodrag Kostić kandidat za kupca „Karneksa“Samo nekoliko meseci nakon što su obe strane negirale priču da hrvatska kompanija „Agrokor“ i Investiciona kuća „Ašmor“, kao većinski vlasnik, pregovaraju o prodaji „Karneksa“, Vrbasom ovih dana šapatom govore da je ovog puta kompanija „MK grupa“ Miodraga Kostića pri kraju uspešnih pregovora o preuzimanju „Karneksa“.

Iako u upućeni tvrde da je gotovo izvesno da će ovaj dogovor i biti realizovan već na početku sledeće poslovne godine, i u beogradskom sedištu „MK grupe“, kao i u predstavništvu „Karneksa“ nisu ni potvrdili ni negirali ove navode uz slično obrazloženje da „ne žele da komentarišu nezvanične informacije i spekulacije“.

Kako saznajemo iz izvora bliskih „MK grupi“, ova kompanija je pregovore sa vlasnicima „Karneksa“ započela u jeku medijske pompe da navodno hrvatski „Agrokor“ preuzima vrbaskog mesnog giganta.

Ovu informaciju potvrđuju i navodi članova Nezavisnog sindikata u „Karneksu“ koji su povodom medijskih spekulacija u julu, zahtevali razgovor sa predstavnicima rukovodstva. Na tom prilikom održanom sastanku sa Hjuom Mekrejnoldsom, generalnim direktorom fabrike, potvrđeno im je da su za „Karneks“ trenutno zainteresovana dva kupca - „Agrokor“ i „MK grupa“, ali da su pregovori daleko od konačnog dogovora. Prisutni na sastanku su zamoljeni da ova informacija, barem zasad, ostane interna.

I u vrbaskoj šećerani, koja je u većinskom vlasništvu „MK grupe“, i u „Karnkesu“ glavna tema sada su najnovija nagađanja da će Miodrag Kostić već početkom sledeće godine kupiti „Karneks“. U jednoj od najčešćih verzija pominje da će „MK grupa“ u ovaj posao ući sa već ranije pominjanim „Agrokorom“.

„Jasna indicija da se priprema prodaja ’Karneksa’ jeste da se poslednjih meseci raščišćava finansijska situacija. Izmiruju se zaostale obaveze, naplaćuju potraživanja što se inače radi kada se priprema prodaja. Nemamo nikakvih zvaničnih potvrda da je dogovor sa Kostićem već sklopljen, ali je neosporno da je on taj drugi potencijalni kupac kojeg je rukovodstvo imenovalo na sastanku sa predstavnicima radnika.

S druge strane, izvesno je da ove priče imponuju „Ašmoru“ jer na taj način podižu cenu kapitala“, kaže sagovornik „Blica“ koji je želeo da ostane anoniman. O navodima da će „MK grupa“ preuzeti „Karneks“ u partnerstvu sa „Agrokorom“ on kaže:

„Logično je da je u ovoj priči Kostić zainteresovan za poljoprivredu, tj. za više od pet hiljada hektara zemlje i značajni stočni fond, ali problem je što je ’Karneks’ vertikalno integrisana kompanija što znači da je teško deljiva. U tim slučajevima uvek postoje različiti interesi potencijalnih kupaca i tu je uvek posredi vrlo komplikovana poslovna kombinatorika“, kaže naš sagovornik.

Za više od 2.000 zaposlenih u vrbaskom „Karneksu“ učestala nagađanja o promeni vlasničke strukture u „Karneksu“ znače period strepnje za buduću egzistenciju. U slučaju da se kuloarska nagađanja realizuju, kolektivni ugovor će ih štititi narednih godinu dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik