Nicović ostao bez „Niteksa” i „Rudnika”

Bez autora
May 11 2010

Biznismen Đorđije Nicović ostao je bez tekstilnih preduzeća „Niteks” – Niš i „Rudnika” – Gornji Milanovac, jer je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajne ugovore. Razlozi za raskid su nedostatak kontinuiteta poslovanja i neinvestiranje shodno odredbama ugovora, a u slučaju „Rudnika” i to što je kupac raspolagao imovinom preduzeća preko dozvoljenog ograničenja, tačnije opteretio ju je hipotekama preko limita. Nicoviću, koji je vlasnik firme „Irva investicije” bilo je dato pet dodatnih rokova da potvrdi da je nastavio kontinuitet poslovanja ovih tekstilnih fabrika, ali bez uspeha. „Niteks” koji je bio u velikim dugovima prodat je tek na trećem tenderu konzorcijumu na čijem je čelu bio Đorđije Nicović novembra 2006. godine za 13 miliona evra uz investiranje još četiri miliona evra...

Nicović ostao bez „Niteksa” i „Rudnika”Biznismen Đorđije Nicović ostao je bez tekstilnih preduzeća „Niteks” – Niš i „Rudnika” – Gornji Milanovac, jer je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajne ugovore.

Razlozi za raskid su, kako se saznaje, nedostatak kontinuiteta poslovanja i neinvestiranje shodno odredbama ugovora, a u slučaju „Rudnika” i to što je kupac raspolagao imovinom preduzeća preko dozvoljenog ograničenja, tačnije opteretio ju je hipotekama preko limita. Nicoviću, koji je vlasnik firme „Irva investicije” bilo je dato pet dodatnih rokova da potvrdi da je nastavio kontinuitet poslovanja ovih tekstilnih fabrika, ali bez uspeha.

U kompaniji „Irva investicije” juče nije bilo moguće dobiti bilo kakav komentar.

„Niteks” koji je bio u velikim dugovima prodat je tek na trećem tenderu konzorcijumu na čijem je čelu bio Đorđije Nicović novembra 2006. godine za 13 miliona evra uz investiranje još četiri miliona evra. Novi vlasnici su se tada hvalili kako je za „Niteks” plaćeno više nego za sve do tada privatizovane tekstilne fabrike. Medeni mesec u fabrici nije dugo trajao i već posle godinu dana radnici nezadovoljni zbog višemesečno neisplaćenih zarada počeli su štrajk.

Konfekciju „Rudnik” iz Gornjeg Milanovca koja ima veliki pogon i u Beogradu Nicović je platio 400.000 evra.

Ova dva preduzeća nisu jedina koja su oduzeta ovom biznismenu. Prošlog leta raskinut je i ugovor o prodaji „Građevinara” takođe iz Niša.

Inače, Nicović je, prema dostupnim podacima, vlasnik oko 25 preduzeća u Srbiji. Između ostalog, trgovinskog preduzeća „Jabuka”, ugostiteljskog preduzeća „Višnjica”, Rent-a-kara „Autotehna” , PIK „Bečej”, „Agrobanata” iz Plandišta, „Žitostiga” iz Požarevca, „Mačkatice” iz Surdulice…A jedan je od većih akcionara „AIK banke”.

Juče popodne potvrđeno je i zvanično u Nišu da je ugovor o privatizaciji između Agencija za privatizaciju Srbije i Konzorcijuma „Irva investicije”, poništen. Predsednik Samostalnog sindikata „Niteksa”, u kojem je 90 odsto od ukupno oko 700 zaposlenih radnika, Zoran Tošić za „Politiku” juče je rekao:

– Ovo je, verujemo kraj jednoj agoniji sa dosadašnjim vlasnikom – sa Đorđem Nicovićem. Nadamo se da će nadležni organi u našoj zemlji odobriti novo restruktuiranje naše fabrike, koja se nedavno našla pred stečajem. Očekujemo, takođe da će se u daljem rešavanju naših problema, koji nisu mali, uključiti aktivno i nadležna ministarstva i lokalna samouprava, odnosno rukovodstvo grada Niša i da će se naći dobro novo i rešenje i za naš kolektiv i za sve radnike.

Posebno je Tošić, koji je rekao da radnici strahuju za budućnost kolektiva i svoju sudbinu, izjavio da se nada da će Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj Srbije prihvatiti predlog zaposlenih da na čelo „Niteksa” dođe neko „sa strane”, a ne iz fabrike:

– Postoje realne osnove da posle ovog poništenja privatizacije naša fabrika zaista stane na zdrave noge i osnove, jer imamo mogućnosti za rad i proizvodnju robe, koja je tražena. Na taj način sačuvaćemo svoja radna mesta, neće biti novih opterećenja ni biroa rada ni za grad, gde je mnogo nezaposlenih i, verujem, neće se ponavljati problemi kojih je do sada bilo.

U „Niteksu” su radnici, posle privatizacije i preuzimanja od „Irva investicija” jedno vreme radili, ali su onda prekinuli proizvodnju i organizovali višemesečni štrajk – tražili su isplatu zaostalih plata, punu uposlenost proizvodnih kapaciteta i ispunjavanje preuzetih obaveza od strane novog vlasnika. Štrajk je trajao od novembra 2008. do februara 2010. godine, sa kraćim prekidima. U međuvremenu je bilo nekoliko dogovora između rukovodstva fabrike i radnika, ali mnogi problemi nisu rešavani. Nedavno, početkom aprila saopšteno je i da se „Niteks” nalazi pred stečajem, zbog duge i velike blokade fabričkog računa. Dok je aktuelno rukovodstvo tvrdilo da izlaza i iz teške situacije postoji, Agencija za privatizaciju je odlučila da raskine ugovor o privatizaciji zbog neispunjavanja ugovornih obaveza novog vlasnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik