Nijemci formiraju ortačku grupu za kupovinu FDM-a

Bez autora
Aug 22 2010

Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) odlučila je produžiti rok za podnošenje prijava za prodaju 67 posto državnog kapitala Fabrike duhana Mostar (FDM) do 13. septembra. Prvobitni rok za ponude istekao je 16. avgusta, ali jedini zainteresirani ponuđač, jedna njemačka kompanija, pisanim putem zatražio je prolongiranje roka. Mi smo im izašli ususret kako bi pripremili ponudu, iako to nije praksa. S druge strane, ovo je posljednja šansa za prodaju FDM-a. Kao jedini zainteresirani kupac opet se javila firma Beauty Case, iza koje stoji holandska multinacionalna kompanija Global Traders. Ova kompanija javila se i na prethodnom tenderu za prodaju FDM-a, ali tada nije ispunjavala kriterije, odnosno imala je suviše loše bilanse. Sada nastoje formirati ortačku grupu, koja će ispuniti kriterije propisane zakonom.

Nijemci formiraju ortačku grupu za kupovinu FDM-aAgencija za privatizaciju u FBiH (APF) odlučila je produžiti rok za podnošenje prijava za prodaju 67 posto državnog kapitala Fabrike duhana Mostar (FDM) do 13. septembra.

Loša bilansa


- Prvobitni rok za ponude istekao je 16. avgusta, ali jedini zainteresirani ponuđač, jedna njemačka kompanija, pisanim putem zatražio je prolongiranje roka. Mi smo im izašli ususret kako bi pripremili ponudu, iako to nije praksa. S druge strane, ovo je posljednja šansa za prodaju FDM-a - kažu u APF-u.

Nezvanično saznajemo da se kao jedini zainteresirani kupac opet javila firma Beauty Case, iza koje stoji holandska multinacionalna kompanija Global Traders. Ova kompanija javila se i na prethodnom tenderu za prodaju FDM-a, ali tada nije ispunjavala kriterije, odnosno imala je suviše loše bilanse. Sada, kako saznajemo, nastoje formirati ortačku grupu, koja će ispuniti kriterije propisane zakonom.

Za kupovinu FDM-a u ovom posljednjem krugu načelno je bila zainteresirana i jedna turska firma, koja je, međutim, odustala kada je pregledala stanje u mostarskoj fabrici.

Inače, FDM već godinama posluje negativno, a iz APF-a su naveli da su njeni prihodi, prema izvještajima iz 2005. godine, iznosili 4,7 miliona, a 2008. tek 318.474 KM. U posljednje četiri godine provedena su dva neuspješna tendera za prodaju fabrike.

Obaveze ulaganja

Svojevremeno je FDM bio prodat i bugarskoj firmi Pazardžik-BT, ali je ugovor raskinut zato što vlasnik nije pokrenuo proizvodnju, isplatio plaće, niti je ispunio preuzete obaveze ulaganja.

Kako smo već objavili, prvobitnu ponudu za FDM, koja praktično nema kapitala, na prethodnom tenderu Nijemci su sa 10.000 povećali na 53.000 maraka, što je bilo prihvatljivo za APF, isto kao i povećanje investicija sa tri na sedam miliona maraka.

Također, novi vlasnici radnicima će trebati izmiriti potraživanja od skoro 1,5 miliona maraka.

Još jedna fabrika

Prema mišljenju upućenih u privatizaciju FDM-a, nezainteresiranost za kupovinu mostarske fabrike može se objasniti činjenicom da na bh. tržištu nema prostora za još jednu fabriku duhana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik