Niko neće pekaru Fidelinke

Bez autora
Feb 28 2021

Do 12. časova u četvrtak 25. februara nije stigla nijedna ponuda za kupovinu dela imovine bivše fabrike hleba i peciva „Fidelinka” u Subotici. Stečajni upravnik Zoran Stojanović oglasio je na prodaju, metodom neposredne pogodbe, objekte pekare i testare, pomoćne zgrade te deo građevinskog zemljišta i to sve po početnoj ceni od 2,3 miliona evra.

Rok za predaju pisanih ponuda je istekao, a da nijedna ponuda za kupovinu nekada jedne od najuspešnijih žitomlinskih i pekarskih preduzeća u Srbiji, nije stigla. Na prodaji je inače bio pogon koji je u funkciji i radi, jer je već godinama zakupac pogona pekare slovenačko preduzeće „Don-don”.

Ovo je drugi pokušaj prodaje dela „Fidelinkine” imovine, ni na prvi oglas nije se javio niko zainteresovan.  Po slovu oglasa za prodaju predviđeno je bilo da stečajni upravnik 1. marta obavesti Odbor poverilaca o ponuđaču najviše cene, te da istog dana bude potpisan i kupoprodajni ugovor.

Umesto toga, pošto na dva poziva za prodaju nije bilo zainteresovanih kupaca deo oglašene imovine „Fidelinke” – pekara i testara – ostaju u rukama razlučnog poverioca, odnosno poverioca koji je svoja potraživanja obezbedio hipotekom. U ovom slučaju to je bila Hipo alpe adria banka, koja je još početkom 2000-ih godina, kada su nekadašnji privatni vlasnici zaduživali fabriku, stavila hipoteku na njenu imovinu. U međuvremenu, ovo potraživanje je promenilo vlasnika, te je od pre tri godine novi razlučni poverilac firma „Batagon” iz Zemuna.

U srpskoj javnosti ovo preduzeće poznato je i kao vlasnik „Fabrike akumulatora Sombor” kupljeno iz stečaja za 7,3 miliona evra.

Na sajtu Agencije za privredne registre navodi se da je osnivač firme „Batagon” preduzeće „Swissbat Holdings LTD” registrovano na Kipru. Sredinom ove godine, pojedini istračivački mediji preneli su informaciju da je preduzeće „Batagon” povezano sa švajcarskim preduzećem „Ruverkap” te da su oštetili penzione fondove alpske države.

Žitomlinska kuća „Fidelinka” otišla je u stečaj pre više od 10 godina zbog duga od, kako se u prvi mah procenjivalo, 692 miliona dinara. U stečaj je prvo otišla matična firma, a postepeno za njom, kao kule od karata, rušilo se poslovanje i 10 povezanih ćerki firmi. U trenutku stečaja, u preduzeću je na platnom spisku bilo 365 radnika. Vremenom, svi su ostali bez posla i morali su potražiti novo zaposlenje. „Fidelinka” je privatizovana pet godina pre stečaja, i u trenutku njenog finansijskog kraha nije se znalo ko su vlasnici. Pokazalo se da je reč o tri preduzeća registrovana u zemljama koje se smatraju poreski rajevi: „Moubrej sistems” „Mineko” „Alisan marketing”. Ova tri preduzeća su se, kako je to jednom prilikom i nakon uvida u stanje rekao i stečajni upravnik, zadužila kod banaka, tako da je i svaki ekser u fabrici bio pod hipotekom.

Vlasnici firme su tokom godina nudili i reprograme, ali fabrika „Fidelinka” nikada se nije oporavila, i njena imovina je delom davana u zakup ili prodavana. Kupca još traže njen silos, mlin i skrobara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik