“Nova tvornica prečistača” i dalje čeka kupca

Bez autora
Jan 17 2021

Još jedan pokušaj Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske da proda “Novu tvornicu prečistača” u Rogatici, koja je godinama u nezavidnoj situaciji, nije uspio.

IRB je saopštio da Vlada Srpske nije dala saglasnost za prodaju 7,9 miliona akcija državnog kapitala iz portfelja Akcijskog fonda RS u Akcionarskom društvu “Nova tvornica prečistača” Rogatica, ukupne nominalne vrijednosti 7,994 miliona maraka, što iznosi 100 odsto osnovnog kapitala, zbog čega je predmetni tender proglašen neuspjelim.

Vršilac dužnosti direktora ovog rogatičkog preduzeća Jadranka Čović rekla je za “Glas Srpske” da je ovo četvrti neuspjeli pokušaj prodaje.

- Svaki put se na kraju oglasi da je prodaja neuspjela. Ne znamo više šta se dešava, ali se nadamo nekoj dobroj privatizaciji - rekla je Čovićeva.

Dodala je da ovo preduzeće trenutno zapošljava 14 radnika te da nema posla.

- Tržište je preplavljeno uvoznim filterima koji su mnogo jeftiniji. Naša oprema je zastarjela, bila je pogodna za program koji se radio do posljednjeg rata. U proteklim godinama nije bilo ulaganja u postrojenja, tako da je preduzeće u jako teškoj situaciji. Ne možemo doći do kupca kada nemamo nove proizvode - rekla je Čovićeva, dodavši da kasne plate zaposlenima u ovom preduzeću.

Pojasnila je da putevima krstare nova vozila, a ne ona za koja je ovo preduzeće nekada proizvodilo filtere.

- Proizvodimo filtere za prečišćavanje vazduha, ulja i goriva, uglavnom za teretna vozila - rekla je Čovićeva i dodala da je i pandemija virusa korona u prošloj godini dodatno ugrozila poslovanje ove firme te da nisu uspijevali da izvoze proizvode ni na tržište Srbije.

Ovaj nekadašnji gigant iz Rogatice zapošljavao je gotovo 800 radnika, a polovinom 2019. godine spekulisalo se da će potencijalni privredni partner iz Srbije oživjeti ovu fabriku.

Dozvola

“Novu tvornicu prečistača” 2009. godine kupila je Vlada Srpske za nešto više od tri miliona maraka, da ne bi otišla u likvidaciju nakon stečaja. Preduzeće “Nova tvornica prečistača” je u avgustu prošle godine dobilo dozvolu od Vlade RS za proizvodnju i remont naoružanja i vojne opreme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik