Opustošeni HEKOM ponovo na prodaju: Agencija za privatizaciju raspisala javni poziv

Bez autora
Jan 09 2011

Agencija za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) objavila je u četvrtak javni poziv za prodaju kapitala mostarskog preduzeća Hermetički kompresori (HEKOM), koje se nalazi u 100-postotnom državnom vlasništvu. Početni bilans HEKOM-a iznosi 13.155.115 KM, a ovo društvo trenutno zapošljava 12 radnika. Ponuđač ima obavezu da preuzme ove radnike na period od tri godine od datuma potpisivanja kupoprodajnog ugovora, odnosno da riješi njihov radnopravni status. Također, ponuđač će biti obavezan zaposliti novih 80 radnika, izvršiti investicijska ulaganja u stalna i obrtna sredstva, kao i izmiriti dospjele obaveze preduzeća u iznosu ne manjem od 12 miliona maraka. Inače, ovo preduzeće se prije rata bavilo proizvodnjom kompresora, a privatizacijom u 2002. godini trebalo je doći do uspostave proizvodnje bicikala.

Opustošeni HEKOM ponovo na prodaju: Agencija za privatizaciju raspisala javni pozivAgencija za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) objavila je u četvrtak javni poziv za prodaju kapitala mostarskog preduzeća Hermetički kompresori (HEKOM), koje se nalazi u 100-postotnom državnom vlasništvu.

Proizvodnja bicikala

Prema informacijama koje smo dobili iz ove agencije, početni bilans HEKOM-a iznosi 13.155.115 KM, a ovo društvo trenutno zapošljava 12 radnika.

- Ponuđač ima obavezu da preuzme ove radnike na period od tri godine od datuma potpisivanja kupoprodajnog ugovora, odnosno da riješi njihov radnopravni status.

Također, ponuđač će biti obavezan zaposliti novih 80 radnika, izvršiti investicijska ulaganja u stalna i obrtna sredstva, kao i izmiriti dospjele obaveze preduzeća u iznosu ne manjem od 12 miliona maraka - kazali su nam u Agenciji za privatizaciju HNK.

Inače, ovo preduzeće se prije rata bavilo proizvodnjom kompresora, a privatizacijom u 2002. godini trebalo je doći do uspostave proizvodnje bicikala. HEKOM je tada bio prodat slovenskom kupcu Ivanu Vogrincu, i to za jednu marku.

Firma devastirana

Međutim, on se nije pridržavao ugovora o privatizaciji, prema kojem je trebao uložiti 13 miliona KM i zaposliti 332 nova radnika, nakon čega je došlo do raskidanja privatizacijskog ugovora.

Dok je trajao ovaj privatizacijski proces, HEKOM je opustošen, a Agencija za privatizaciju je u svom izvještaju konstatirala da je preduzeće u potpunosti devastirano i da se sada ne bavi nikakvom djelatnošću.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik