Ove godine poništeno najviše ugovora o privatizaciji

Bez autora
Aug 08 2010

Od početka privatizacije u Srbiji raskinuti su ugovori za više od 20 odsto prodatih firmi, a samo ove godine do kraja juna poništeno je 86 takvih dokumenata, što je najviše u proteklih deset godina. Prema podacima Agencije za privatizaciju do kraja juna ove godine od početka privatizacije raskinuto je 563 ugovora.Razlozi raskida ugovora sa novim vlasnicima preduzeća su tokom celog dosadašnjeg perioda privatizacije ostali nepromenjeni - neispunjavanje obaveza koje se odnose na investiranje i poštovanje socijalnog programa, prestanak proizvodnje, neisplaćivanje kupoprodajne cene i prodaja imovine firme mimo ugovorenih uslova...

Ove godine poništeno najviše ugovora o privatizaciji Od početka privatizacije u Srbiji raskinuti su ugovori za više od 20 odsto prodatih firmi, a samo ove godine do kraja juna poništeno je 86 takvih dokumenata, što je najviše u proteklih deset godina.

Prema podacima Agencije za privatizaciju do kraja juna ove godine od početka privatizacije raskinuto je 563 ugovora.

Razlozi raskida ugovora sa novim vlasnicima preduzeća su tokom celog dosadašnjeg perioda privatizacije ostali nepromenjeni - neispunjavanje obaveza koje se odnose na investiranje i poštovanje socijalnog programa, prestanak proizvodnje, neisplaćivanje kupoprodajne cene i prodaja imovine firme mimo ugovorenih uslova.

Podaci Agencije za privatizaciju ukazuju da je, regionalno posmatrano, najviše ugovora o privatizaciji raskinuto na teritoriji Vojvodine a zatim slede region Niša, Kraljeva, Beograda i Kragujevca.

Fiktivno osnivanje firmi, prikazivanje lažnih potraživanja i prebacivanje novca na račune tih firmi - klasična je šema po kojoj se "ispumpava" novac u privatizaciji.
Takođe, vlasnicima tih preduzeća nije strano ni otuđivanje imovine u procesu privatizacije i njeno opterećivanje hipotekom i različitim vrstama kredita.

Prema važećem propisima svakim pojedinačnim ugovorom Agencija za privatizaciju određuje visinu dozvoljenog otuđenja imovine a svaki prelazak tog "praga" moguć je samo uz njenu saglasnost.

Sindikati su više puta ukazivali da u Srbiji trenutno oko 100.000 radnika ne prima platu i da ih je većina zaposlena u privatizovanim firmama.

Privatizacija u Srbiji, kako su ukazivali u više navrata stručnjaci, imala je (i još uvek ima) neke svoje specifičnosti koje su je u negativnom kontekstu razlikovale od privatizacija u drugim zemljama.

Naša privatizacija pre svega predugo traje, jer se obavlja u roku od bezmalo 20 godina. Osim toga, prihodi dobijeni prodajom preduzeća (oko tri milijarde evra), odlazili su mahom u tekuću potrošnju umesto u investicione projekte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik