PIM prodaju bez Terazija

Bez autora
Mar 23 2010

Agencija za privatizaciju raspisala je tender za prodaju imovine preduzeća za vodne puteve „Ivan Milutinović” po početnoj ceni od 16,55 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je 14. maj, a među zainteresovanim kupcima, u ovom preduzeću se pominju francuski „Lafarž”, austrijska kompanija „Alas holding” španska „Injupsa” i domaći „Energoprojekt”. Od novog vlasnika se traži da u narednih pet godina nastavi delatnosti hidrograđevinskih radova, rečni transport, eksploataciju kamena i vađenje šljunka i peska. Uz uslov da preuzme svih 442 radnika i investira 10 miliona evra. Zgrade na Terazijama, u ulicama Kraljevića Marka i Čika Ljubinoj, odnosno oko 5.000 metara kvadratnih poslovnog prostora u centru Beograda, zbog opterećenosti hipotekamanisu uvršćene u tendersku ponudu. One će biti prodate na zasebnoj licitaciji, a tim novcem će se „poravnati” dugovi prema poveriocima.

PIM prodaju bez TerazijaAgencija za privatizaciju raspisala je tender za prodaju imovine preduzeća za vodne puteve „Ivan Milutinović” po početnoj ceni od 16,55 miliona evra.

Rok za dostavljanje ponuda je 14. maj, a među zainteresovanim kupcima, u ovom preduzeću se pominju francuski „Lafarž”, austrijska kompanija „Alas holding” španska „Injupsa” i domaći „Energoprojekt”.

Od novog vlasnika se traži da u narednih pet godina nastavi delatnosti hidrograđevinskih radova, rečni transport, eksploataciju kamena i vađenje šljunka i peska. Uz uslov da preuzme svih 442 radnika i investira 10 miliona evra.

Zgrade na Terazijama, u ulicama Kraljevića Marka i Čika Ljubinoj, odnosno oko 5.000 metara kvadratnih poslovnog prostora u centru Beograda, zbog opterećenosti hipotekamanisu uvršćene u tendersku ponudu. One će, kako kaže Miodrag Miletić, predsednik sindikata PIM-a, biti prodate na zasebnoj licitaciji, a tim novcem će se „poravnati” dugovi prema poveriocima.

– Zadovoljni smo tenderskim uslovima, jer su prilično unapređeni. Znamo da su kamenolomi u Golupcu i Krčedinu najatraktivniji. Ali naš interes je da kupac ne ugasi i hidrograđevinski sektor, što je osnovna PIM-ova delatnost. Država je to prihvatila i odlučila da ponudi imovinu u celosti, zahvaljujući zalaganju ministarstava ekonomije i infrastrukture – kaže Miletić.

To je upravo bio dugogodišnji kamen spoticanja između rukovodstva PIM-a i Agencije za privatizaciju koja je insistirala na prodaji imovinskih celina na tenderu, uz preuzimanje radnika i obavezne investicije. Jer nije postojala mogućnost procene potraživanja i obaveza.

Miletić kaže da su dugovi svedeni na oko 40 miliona evra, od čega dug državi iznosi 35 miliona evra, a ostatak komercijalnim poveriocima i zaposlenima.

– Pokazalo se da nas je restrukturisanje spaslo propasti. Tenderski uslovi su takvi da domaći kupci ne mogu da konkurišu – navodi Miletić.

U „Lafaržu” nisu hteli da se izjašnjavaju o tenderu, s obrazloženjem da je još rano za to. Međutim, austrijska kompanija „Alas holding”, koja je kroz privatizaciju postala vlasnik četiri kamenoloma u Srbiji, pa zato u javnosti slovi za zasebnog zainteresovanog, mnogo je eksplicitnija:

– Nismo zainteresovani za kupovinu PIM-a – kaže Markus Bogdanović, predsednik „Alas holdinga”.

– Mi bismo time kupili svog konkurenta, ali je cena visoka za eliminaciju konkurencije. Njihovi kamenolomi imaju veliki potencijal i to će biti mamac za neku kompaniju koja u tome nađe dugoročni strateški interes. Dobro je što je država napravila ovakav paket iz koga je isključila nekretnine. Tražena cena nije mala, s obzirom na aktuelnu krizu, a dug preduzeća nije ograničavajući faktor za kupovinu.

U „Energoprojektu” tvrde da, takođe, nisu zainteresovani.

– Prodajom imovine se ne obezbeđuje potencijal za rast. Bili smo zainteresovani za kupovinu PIM-a kao preduzeća da bismo hidrograđevinski sektor, izgradnju obaloutvrda i čišćenje kanala uvrstili u svoju delatnost – kaže Miodrag Zečević, predsednik Upravnog odbora „Energoprojekta” i nekadašnji predsednik UO PIM-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik