Pipunić preuzeo Kandit, na jesen kupuje i Đakovštinu

Bez autora
Jun 29 2010

Nakon preuzimanja PPK Valpova, najma i uslužne proizvodnje u Đakovštini koja bi na jesen također mogla biti preuzeta, vlasnik osječke poljoprivredne tvrtke Žito Marko Pipunić postao je vlasnik 51,6 posto Kandita, u sklopu kojeg posluje šećerana, konditorska industrija te dvije svinjogojske farme. Marko Pipunić potvrdio je preko tvrtke Termes, koja je u njegovu i vlasništvu njegovih partnera, među kojima je i Stipe Matić, vlasnik informatičke tvrtke M San, postao vlasnik 51,6 posto Kandita. Namjeravaju dalje razvijati sve biznise, a to i je glavni razlog preuzimanja. Kandit grupa ima 1063 zaposlena, a najviše zaposlenih je u šećerani. Zbog problema s nelikvidnošću Žito je u Kandit posljednih mjeseci uložilo oko 120 milijuna kuna, a tvrtka Termes u kojoj glavnu riječ vodi Pipunić dala je ponudu za kupnju preostalih dionica po cijeni od 230 kuna.

Pipunić preuzeo Kandit, na jesen kupuje i ĐakovštinuNakon preuzimanja PPK Valpova, najma i uslužne proizvodnje u Đakovštini koja bi na jesen također mogla biti preuzeta, vlasnik osječke poljoprivredne tvrtke Žito Marko Pipunić postao je vlasnik 51,6 posto Kandita, u sklopu kojeg posluje šećerana, konditorska industrija te dvije svinjogojske farme.

Marko Pipunić potvrdio nam je da je preko tvrtke Termes, koja je u njegovu i vlasništvu njegovih partnera, među kojima je i Stipe Matić, vlasnik informatičke tvrtke M San, postao vlasnik 51,6 posto Kandita.

Kupuje i PP Orahovica


Namjeravamo dalje razvijati sve biznise, a to i je glavni razlog preuzimanja, kaže Pipunić koji zajedno s M Sanom trenutno vodi postupak preuzimanja i PP-a Orahovica. Kandit grupa ima 1063 zaposlena, a najviše zaposlenih je u šećerani. Zbog problema s nelikvidnošću Žito je u Kandit posljednih mjeseci uložilo oko 120 milijuna kuna, a tvrtka Termes u kojoj glavnu riječ vodi Pipunić dala je ponudu za kupnju preostalih dionica po cijeni od 230 kuna.

Pipunić nam je potvrdio kako bi na jesen njegova kompanija najvjerojatnije mogla postati i vlasnik Đakovištine koja je tijekom ove godine otišla u stečaj, a Žito je tvrtku uzelo u najam, preuzelo radnike i nastavilo proizvodnju u toj kompaniji. Pipunić je bio jedan od glavnih kandidata za preuzimanja Vupika, no u tom poslu nije uspio budući da je bolju ponudu od njega dao Agrokor Ivice Todorića.

Nastaje novi kombinat

Na pitanje da li zajedno s M Sanom stvara novi poljoprivredni div na prostoru Slavonije koji bi mogao biti glavni konkurent poljoprivrednom biznisu Agorkora, Pipunić odgovara kako žele zaokružiti jedan segement, od primarne proizvodnje i stočarstva do prerađivačke industrije. Kaže i da osječku šećeranu ne planira prodavati nego će razvijati taj biznis, a ne bježi ni od partnerskog odnosa s glavnim konkurentom i vlasnikom dviju šećerana Virom.

Vlasnik M San grupe Stipe Matić posljednje dvije godine kapital zarađen u informatici preko vlastite tvrtke za ulaganja investira u poljoprivredu iako u javnosti o tom biznisu još ne želi otvoreno govoriti. Matić je u osvajanje preostalih poljoprivrednih kombinata krenuo zajedno s Pipunićem: prvo su preuzeli PPK Valpovo, a uskoro bi na sličan način trebali postati i vlasnici PP-a Orahovice.

Pipunićevo carstvo

Pipunić već sada u Slavoniji kontrolira ratarsku proizvodnju na 22.000 hektara, zapošljava 2500 ljudi, a u svom sastavu ima sedam velikih farmi. Preuzimanjem Kandita ulazi i u segement konditorske proizvodnje i proizvodnje šećera, dok je preko PPK Valpova prisutan i u mesnoj industriji. U partnerstvu sa M Sanom Pipunić je nakon Ivice Todorića postao drugi po jačini u agraru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik