Poništena privatizacija Granita

Bez autora
Mar 22 2010

Sud u Mostaru donio je odluku o raskidu kupoprodajnog ugovora za firmu "Granit" iz Jablanice s ortačkom grupom koju je predvodio bivši direktor tog preduzeća Muhamed Marić. Agencija je prije gotovo tri godine podnijela tužbu za poništenje ugovora o privatizaciji s ortačkom grupom radnika "Granita" i firmom "Eurogrand" iz Sarajeva. Nisu ispunjene obaveze ulaganja 14 miliona KM i zapošljavanja, niti je dostavljena bankovna garancija za drugu godinu. Kupac je uložio manje od dva miliona KM, ali kada se uzme u obzir da je prodavao opremu preduzeća, ulaganja su oko 500.000 KM. U firmi su zaposlena 143 radnika manje nego što je trebalo po ugovoru. Odluka o raskidu ugovora, koja će za mjesec dana postati pravosnažna, ako ne bude žalbi, ne znači poništenje stečaja "Granita", koji je pokrenut pred sudom u Sarajevu.

Poništena privatizacija GranitaSud u Mostaru donio je odluku o raskidu kupoprodajnog ugovora za firmu "Granit" iz Jablanice s ortačkom grupom koju je predvodio bivši direktor tog preduzeća Muhamed Marić, kazao je u ponedjeljak Alija Tipura, direktor Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Agencija je prije gotovo tri godine podnijela tužbu za poništenje ugovora o privatizaciji s ortačkom grupom radnika "Granita" i firmom "Eurogrand" iz Sarajeva.

"Nisu ispunjene obaveze ulaganja 14 miliona KM i zapošljavanja, niti je dostavljena bankovna garancija za drugu godinu. Kupac je uložio manje od dva miliona KM, ali kada se uzme u obzir da je prodavao opremu preduzeća, ulaganja su oko 500.000 KM. U firmi su zaposlena 143 radnika manje nego što je trebalo po ugovoru", rekao je Tipura.

Tvrdi da odluka o raskidu ugovora, koja će za mjesec dana postati pravosnažna, ako ne bude žalbi, ne znači poništenje stečaja "Granita", koji je pokrenut pred sudom u Sarajevu.

"Raskid privatizacionog ugovora nema veze sa stečajem, već samo s vlasništvom nad kapitalom. Vraćanje sjedišta firme u Mostar značilo bi da sud u Sarajevu nije nadležan za stečaj, ali to je drugi postupak. Sjedište je Marić, bez naše saglasnosti, prebacio u Sarajevo i tražili smo da se to poništi. Očekujemo odluku suda u Sarajevu", napomenuo je Tipura.

Ističe da će, nakon što odluka mostarskog suda o raskidu ugovora postane pravosnažna, 67 odsto kapitala "Granita" privatizovanog 2004. godine, biti vraćeno državi, a potom će biti imenovana uprava preduzeća.

"Sud nije prihvatio naš zahtjev za isplatu šest miliona KM odštete. Kupac je koristio 11 miliona KM kapitala, ništa nije učinio, a vratio je firmu prezaduženu. Sud smatra da nije nastala šteta i mi ćemo se žaliti", rekao je Tipura i napomenuo da je dug "Granita", prema stečajnoj prijavi, blizu 20 miliona KM.

Refik Biber, stečajni upravnik "Granita", još nije ušao u preduzeće s obzirom na to da su mu to zabranili radnici ove firme, koji su u štrajku i kojima je Biber dao otkaz. Biber kaže da stoga nije utvrdio ukupne dugove i potraživanja "Granita", niti je sazvana sjednica Skupštine povjerilaca, koja treba da odluči da li će firma biti reorganizovana ili likvidirana.

"Što se stečaja tiče, sada je status kvo. Neće biti povučeni otkazi radnicima koje su dobili, jer nisu htjeli početi raditi", dodao je Biber.

Radnici "Granita" štrajkom traže isplatu zaostalih plata i uplatu doprinosa kako bi ostvarili pravo na zdrastvenu zaštitu. Krajem februara su po nalogu Tužilaštva BiH uhapšeni bivši direktor i bivši šef prodaje i predsjednik Nadzornog odbra "Granita" Muhamed Marić i Nijaz Teletović, te Nedžad Delić, vlasnik firme TEF iz Sarajeva, koji je kasnije pušten. Mirsad Omerika, bivši tehnički direktor "Granita", se predao istražnim vlastima. Oni su osumnjičeni za utaju poreza i pranje novca u iznosu od najmanje 11 miliona KM, a pod istragom Tužilaštva BiH je više od deset osoba koje se dovode u vezu s poslovanjem "Granita".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik