Potpisan ugovor o privatizaciji Rudnika krečnjaka, čekaju se bankovne garancije

Bez autora
Dec 01 2010

Uprkos problemu s otpisom kamata za neuplaćene obaveze i doprinose, Agencija za privatizaciju u Tuzlanskom kantonu (TK) potpisala je ugovor o privatizaciji Rudnika krečnjaka Vijenac s Fabrikom cementa Lukavac i fabrikom iz koncerna Šišedžam Soda. Taj ugovor, međutim, stupit će na snagu onog trenutka kada kupci osiguraju bankovne garancije, a to su dužni uraditi najkasnije do 17. decembra. Veći dio garancija već je osiguran, a u narednih nekoliko dana trebao bi biti završen i preostali dio. Ako kupci bankovne garancije osiguraju ranije, ugovor će odmah stupiti na snagu. Dvije fabrike za Rudnik krečnjaka Vijenac platit će osam miliona maraka, što je bila minimalna cijena koju je odredila Vlada TK. Privatizacija Vijenca će biti uspješan projekt, koji će stvoriti perspektive za daljnji razvoj privrede. Realizacijom ovog projekta rješava se problem ne samo fabrika cementa i sode, koje će imati osiguran krečnjak, nego se daju bolje perspektive Rudniku soli, jer će se tražiti više slane vode, a onda to utječe i na produktivnost Solane.

Potpisan ugovor o privatizaciji Rudnika krečnjaka, čekaju se bankovne garancijeUprkos problemu s otpisom kamata za neuplaćene obaveze i doprinose, Agencija za privatizaciju u Tuzlanskom kantonu (TK) potpisala je ugovor o privatizaciji Rudnika krečnjaka Vijenac s Fabrikom cementa Lukavac i fabrikom iz koncerna Šišedžam Soda.

Minimalna cijena

- Taj ugovor, međutim, stupit će na snagu onog trenutka kada kupci osiguraju bankovne garancije, a to su dužni uraditi najkasnije do 17. decembra. Veći dio garancija već je osiguran, a u narednih nekoliko dana trebao bi biti završen i preostali dio - kaže za "Dnevni avaz" direktor Agencije Zijad Hasanhodžić.

Ako kupci bankovne garancije osiguraju ranije, ugovor će odmah stupiti na snagu. Dvije fabrike za Rudnik krečnjaka Vijenac platit će osam miliona maraka, što je bila minimalna cijena koju je odredila Vlada TK.

Hasanhodžić smatra da će privatizacija Vijenca biti uspješan projekt, koji će stvoriti perspektive za daljnji razvoj privrede.

Izmjene zakona

- Realizacijom ovog projekta rješava se problem ne samo fabrika cementa i sode, koje će imati osiguran krečnjak, nego se daju bolje perspektive Rudniku soli, jer će se tražiti više slane vode, a onda to utječe i na produktivnost Solane - smatra Hasanhodžić.

Prema njegovim riječima, najveći kvalitet je što se ponovo uspostavlja linija slane vode za hemijsku industriju. S druge strane, problem s otpisom milionskih kamata za neuplaćene obaveze i doprinose Vijenca ostavljen je da se riješi naknadno.

- To će se najvjerovatnije desiti kroz izmjene zakona, a trenutno to nije prepreka za realizaciju projekta - zaključuje Hasanhodžić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik