Privatizacija FDM-a više nije moguća

Bez autora
Sep 28 2010

Nakon što je i peti pokušaj prodaje 67 posto državnog kapitala Fabrike duhana Mostar proglasila neuspješnim, Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) napravila je izvještaj o posljednjem postupku prodaje mostarske fabrike, kojeg će ovih dana poslati Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Agencija je time iscrpila sve mogućnosti da privatizira ovu fabriku. Tražit će se sastanak u resornom ministarstvu da se nađe rješenje za FDM. Prema procjeni, privatizacija mostarske fabrike više neće biti moguća, jer je njen gubitak veći od kapitala, a to onemogućava prodaju. Postoji mogućnost da Nadzorni odbor firme donese odluke o prodaji dijelova imovine FDM-a, i to možda onih koji nisu neophodni za proizvodnju. Tako bi na neki način mogli izmiriti obaveze prema radnicima i ostala dugovanja. To bi bar moglo biti za ublažavanje teške socijalne situacije u ovom preduzeću.

Privatizacija FDM-a više nije mogućaNakon što je i peti pokušaj prodaje 67 posto državnog kapitala Fabrike duhana Mostar proglasila neuspješnim, Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) napravila je izvještaj o posljednjem postupku prodaje mostarske fabrike, kojeg će ovih dana poslati Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Prodaja dijelova

Potvrdio je to za "Avaz" pomoćnik direktora APF-a Hamdija Kulović, koji je potcrtao da je Agencija time iscrpila sve mogućnosti da privatizira ovu fabriku.

- Tražit ćemo sastanak u resornom ministarstvu da nađemo rješenje za FDM. Prema našoj procjeni, privatizacija mostarske fabrike više neće biti moguća, jer je njen gubitak veći od kapitala, a to onemogućava prodaju - kaže Kulović.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da Nadzorni odbor firme donese odluke o prodaji dijelova imovine FDM-a, i to možda onih koji nisu neophodni za proizvodnju.

- Tako bi na neki način mogli izmiriti obaveze prema radnicima i ostala dugovanja. To bi bar moglo biti za ublažavanje teške socijalne situacije u ovom preduzeću - kaže Kulović.

Vlast ih uništila

Osim ove informacije iz APF-a, radnike ne ostavlja ravnodušnim ni činjenica da je fabrika bez rukovodstva i da je ostavljena u milionskim dugovima.

- Jedino što mogu sada još reći jeste da su državni organi uspjeli uništiti našu fabriku. Igranka je, eto, završena. Dolazili su ljudi s parama da kupe FDM, ali nekome je smetalo da postoje dvije fabrike duhana. Tužno je to i žalosno. Postavio bih samo pitanje ko će nama radnicima platiti godine i godine čuvanja fabrike - kazao nam je sindikalista FDM-a Goran Spahić.

Preostale opcije

Od opcija koje su preostale za FDM, Kulović je naveo stečaj ili formiranje takozvane joint-venture firme s nekim drugim partnerom.

O svemu tome, naglasio je, razgovarat će s predstavnicima resornog ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik