Privatizacija: U planu prodaja 12 firmi

Bez autora
May 03 2010

Federalna agencija za privatizaciju objavila je javne pozive za prodaju 81 posto udjela državnog kapitala u širokobriješkom preduzeću Altra i stopostotni udio u ugostiteljskom i turističkom preduzeću Grude. Te firme idu na tender u okviru velike privatizacije, a za njihovu prodaju zadužena je Agencija za privatizaciju u Zapadnohercegovačkom kantonu. Na tender ide kapital Altre procijenjen na 1,24 miliona KM, na osnovu početnog bilansa na dan 31. decembar 2009. godine. Altra se bavila popravkom i održavanjem vozila, ali nije aktivna već nekoliko godina i praktično je gubitaš. Njena imovina, vrijedna 1,5 miliona KM, sastoji se od udjela firmama Autocentar i Port iz Širokog Brijega. Kada je u pitanju preduzeće Grude, njegov kapital procijenjen je 1,88 miliona KM, a početkom godine bilo je dužno 487.778 maraka.

Privatizacija: U planu prodaja 12 firmiFederalna agencija za privatizaciju objavila je javne pozive za prodaju 81 posto udjela državnog kapitala u širokobriješkom preduzeću Altra i stopostotni udio u ugostiteljskom i turističkom preduzeću Grude.

Te firme idu na tender u okviru velike privatizacije, a za njihovu prodaju zadužena je Agencija za privatizaciju u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Kako saznajemo u ovoj agenciji, na tender ide kapital Altre procijenjen na 1,24 miliona KM, na osnovu početnog bilansa na dan 31. decembar 2009. godine. Altra se bavila popravkom i održavanjem vozila, ali nije aktivna već nekoliko godina i praktično je gubitaš. Njena imovina, vrijedna 1,5 miliona KM, sastoji se od udjela firmama Autocentar i Port iz Širokog Brijega.

Kada je u pitanju preduzeće Grude, njegov kapital procijenjen je 1,88 miliona KM, a početkom godine bilo je dužno 487.778 maraka.

Osim ova dva, Agencija za privatizaciju u ZHK ove godine planira prodati još deset preduzeća. U Grudama se prodaju Duhanprodukt, preduzeća za otkup i obradu duhana, i Bekija, trgovačko preduzeće na malo i veliko.

U procesu privatizacije u Ljubuškom se nalaze Agroprom, Tvornica vratila i igličastih ležajeva i Vodoprivredno preduzeće, a u Posušju Rudnici boksita, Trgopromet i Polivinil (tvornica za preradu plastičnih materijala i tapeta).

Osim Altre, iz Širokog Brijega još se prodaju i preduzeće Lištica i Rudnici boksita.

Već prodat hotel "Bigesta"


Početkom godine KAP je uspješno prodao hotel "Bigesta" za 317.770 maraka ljubuškoj firmi Unitrade, uz obavezu da investira 2,7 miliona KM i uposli 34 nova radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik