Problemi u raskidu ugovora s kupcima državnog kapitala

Bez autora
Aug 23 2010

Procesi raskidanja kupoprodajnih ugovora s kupcima državnog kapitala u preduzećima koji ne ispunjavaju svoje obaveze predstavljaju jednu od najbolnijih tačaka FBiH. Ponajprije zbog toga što ti procesi traju suviše dugo, tako da kupci imaju dovoljno vremena da izvuku i posljednji kapital iz preduzeća koje su privatizirali. Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) do 1. jula ove godine ukupno je zaključila 609 ugovora vrijednih 797.781.856 maraka, pri čemu su ugovorene investicije u vrijednosti nešto većoj od 1,3 milijarde KM. Tim ugovorima planirano je zadržavanje postojećih 42.756 i upošljavanje novih 15.565 radnika. Od toga je završeno 435 ugovora s ugovorenom cijenom od 521.973.866 maraka te realiziranim investicijama u iznosu od 800 miliona KM. Ugovoreno je preuzimanje 28.742, a uposlena su još 9.572 radnika. Potpuna nerealizacija preuzimanja radnika rezultat je činjenice da je jedan broj njih ostvario pravo na penziju, dok su drugi na lični zahtjev dobili otpremninu...

Problemi u raskidu ugovora s kupcima državnog kapitalaProcesi raskidanja kupoprodajnih ugovora s kupcima državnog kapitala u preduzećima koji ne ispunjavaju svoje obaveze predstavljaju jednu od najbolnijih tačaka FBiH.

Ponajprije zbog toga što ti procesi traju suviše dugo, tako da kupci imaju dovoljno vremena da izvuku i posljednji kapital iz preduzeća koje su privatizirali.

Pokretanje tužbi

Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) do 1. jula ove godine ukupno je zaključila 609 ugovora vrijednih 797.781.856 maraka, pri čemu su ugovorene investicije u vrijednosti nešto većoj od 1,3 milijarde KM. Tim ugovorima planirano je zadržavanje postojećih 42.756 i upošljavanje novih 15.565 radnika.

Od toga je, kako je za "Avaz" izjavio pomoćnik direktora APF-a Muriz Hašimović, završeno 435 ugovora s ugovorenom cijenom od 521.973.866 maraka te realiziranim investicijama u iznosu od 800 miliona KM.

Kako je istakao, ugovoreno je preuzimanje 28.742, a uposlena su još 9.572 radnika. On je naglasio da je potpuna nerealizacija preuzimanja radnika rezultat činjenice da je jedan broj njih ostvario pravo na penziju, dok su drugi na lični zahtjev dobili otpremninu.

Hašimović je kazao da je APF pokrenuo tužbe za raskide kupoprodajnih ugovora u firmama Feroelektro i Energoinvest Comet iz Sarajeva, Konfekcija Borac Travnik te u Tvornici konfekcije Borac Katarina Jajce.

Sudski sporovi

Zajedničko za mnoge ove tužbe, navodi Hašimović, jesu neizvršavanje obaveza investiranja i veliki dugovi Zavodu PIO/MIO i Poreznoj upravi FBiH u pogledu uplate doprinosa i ostalih zakonskih obaveza.

- Činimo napore da pomognemo radnicima koji su u najtežoj situaciji, ali objektivno, mali su izgledi da se u takvim firmama riješe problemi, s obzirom na to da se radi o privatiziranim preduzećima. Veliki je problem dugotrajno vođenje sudskih sporova, koji traju i po nekoliko godina - kazao je Hašimović.

Zakon o privatizaciji


Hašimović je naglasio da je APF kod Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije pokrenuo inicijativu za donošenje zakona o dopunama Zakona o privatizaciji preduzeća, s rješenjem da su sudske i upravne predmete formirane u postupku privatizacije nadležni sudovi dužni prioritetno rješavati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik