Prodaja hale dobojske tvornice “Energoinvest novi” izlaznica iz začaranog kruga

Bez autora
Dec 17 2023

Tvornica niskonaponske opreme “Energoinvest novi” (TNNO) u stečaju iz Doboja ponudila je na prodaju nekretninu vrijednu više od milion maraka da bi izmirila neisplaćene obaveze i tako izašla iz začaranog kruga dugovanja.

Prodaja preostale imovine ovog stečajnog dužnika planirana je 23. januara 2024. godine, kada će u 12.30 časova u prostorijama Okružnog privrednog suda u Doboju biti otvarane koverte, a kupac koji ponudi najvišu cijenu za halu, koja se prostire na 1.479 kvadrata sa zemljištem površine 2.373 kvadrata, imovinu preuzima po principu “viđeno-kupljeno”, bez prava na naknadne reklamacije.

Kako je navedeno u oglasu, imovina stečajnog dužnika prodaje se po procijenjenoj vrijednosti nekretnine u iznosu od 1,015 miliona maraka, a ponude ispod 60 odsto od procijenjene vrijednosti neće biti razmatrane.

Stečajni upravnik preduzeća “Energoinvest novi” Svetlana Popović istakla je za “Glas Srpske” da bi unovčenjem te imovine i namirenjem preostalog dijela povjerilaca konačno trebalo da bude okončan višegodišnji stečajni postupak.

- Potraživanja su naplaćena u jednom poprilično finom procentu, tačnije 74,5 odsto. Na dobošu je ponuđena posljednja nekretnina ovog stečajnog dužnika i ukoliko ona bude prodata, povjerioci će biti izmireni 100 odsto i tako ćemo ovaj proces konačno završiti - kazala je Popovićeva, ističući da je ukupan dug iznosio više od dva miliona maraka.

Dodala je da je njihova prvobitna ideja bila da potraživanja Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, Poreske uprave i drugih republičkih institucija pretvore u akcije i tako podrže ovo preduzeće da nastavi sa proizvodnjom sklopki koje bi kupovala “Elektroprivreda RS”.

- Međutim, naše planove su pomutile poplave u 2014. godini, kada je voda ušla u tvornicu te uništila sve mašine i rezervne dijelove. Proizvodnja je tada totalno stala. Da je bilo nade za ovo preduzeće, bilo je, a tome u prilog govori i činjenica da je do poplava u proizvodnji radilo pedesetak radnika, iako je tvornica već bila u stečaju - kazala je Popovićeva.

Opremu i kalupe za proizvodnju sklopki kupilo je, ističe ona, jedno prijedorsko preduzeće, koje je imalo namjeru da angažuju radnike ove dobojske tvornice.

U ovom preduzeću je krajem 2004. godine sproveden stečaj, nakon kojeg je novom reorganizacijom preduzeće krenulo u proizvodnju dvije veoma tražene vrste sklopki i osvajanje međunarodnog sistema standarda. Međutim, ta tehničko-tehnološka linija u preduzeću je stala 2008. godine, kada su radnicima obustavljene i plate. Zbog toga je 28 radnika 2012. godine pokrenulo drugi stečaj u dobojskom “Energoinvestu”.

Preduzeće TNNO do 1992. godine zapošljavalo je oko 250 radnika i u sistemu nekadašnjeg “Energoinvesta” bilo uspješan proizvođač svih vrsta niskonaponskih prekidača, sklopki, rastavljača, kontaktora, bimetalnih releja, tipkala, signalnih sijalica i rednih stezaljki.

Depozit

Kako je navedeno u oglasu, pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica koja uplate depozit u iznosu od deset odsto od procijenjene vrijednosti poslovnog objekta. Depozit treba da polože dva dana prije održavanja licitacije, a dokaz dostavljaju na dan otvaranja ponude.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik