Prodaje se Fortenova grupa

Bez autora
Apr 27 2023

Prodaje se Fortenova grupa. Otvoren je međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora.

Unatoč dobrim poslovnim rezultatima, otežano je poslovanje i refinanciranje duga, i to zbog sankcija pod kojima su ruske banke, VTB i Sberbank, inače suvlasnici 49,9 posto Fortenova grupe. Potencijalni ulagači znat će se za šest tjedana.

- Razlog prodaje je da u vlasničkoj strukturi imamo sankcionirane osobe i cilj procesa je da Fortenova grupa nastavi bez sankcioniranih osoba kako suvlasnika Grupe. Bitno je napomenuti da kao rezultat ovog procesa, bilo kakve isplate koje bi se desile prema vlasnicima Fortenova grupe, bit će prvo namireni dobavljači iz nagodbe vjerovnika Agrokora prema kojima još uvijek postoji dug od 79 milijuna eura koji se nalazi u Nizozemskoj. Taj novac će biti isplaćen kao prvi prioritet, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe na konferenciji za novinare.

"Dobri rezultati nisu dovoljni"

- Potencijalne investitore obavijestili smo o rezultatima u 2022. koji su premašili 5,2 milijarde eura prihoda i 300 milijuna eura operativne dobiti, a naša relativna zaduženost, odnosno omjer duga i operativne dobiti bio je 3,5 puta, što je značajno smanjenje u posljednje četiri godine. Ako pogledamo i našu novčanu poziciju, mi smo godinu završili s više od 280 milijuna eura gotovine na računu, kazao je Peruško.

Ocijenivši to dobrim rezultatima, rekao je da oni nisu dovoljni da bi Grupa mogla dugoročno ostvariti povoljno financiranje na međunarodnim tržištima sve dok ne riješe postojeću suvlasničku situaciju.

Počelo prikupljanje interesa

Za podršku u tom procesu angažirana je međunarodna investicijska banka Lazard, prikupljanje iskaza interesa je upravo počelo, a eventualno okončanje procesa ne očekuje se prije kraja rujna ove godine, izvijestili su iz Fortenove.

U materijalu koji je distribuiran potencijalnim investitorima navedeni su i nerevidirani, prognozirani financijski pokazatelji za 2022. godinu, koji kroz rezultate iz operativnog poslovanja pokazuju stabilnost kompanije. Fortenova grupa tako u prognozama za rezultate u protekloj godini navodi ukupne prihode iznad 5,2 milijarde eura, dobit iz operativnog poslovanja IFRS-16 veću od 470 milijuna eura i prilagođenu dobit iz operativnog poslovanja veću od 300 milijuna eura, neto dug od 1,1 milijardu eura, omjer neto duga i prilagođene dobiti iz operativnog poslovanja od 3,5 puta te likvidnost na računu veću od 280 milijuna eura. Potencijalne investitore podsjeća se da je tržišna pozicija Fortenova grupe u pet zemalja regije u kojoj kompanija posluje bez usporedbe, navodi se u priopćenju, u kojem se podsjeća da je ta grupa najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane u kategorijama pića, proizvodnje ulja, proizvodnje i prerade mesa i poljoprivredne proizvodnje, a deseci milijuna kupaca kompaniju znaju kroz portfelj s više od 100 snažnih brendova. Ističe se i da je grupa daleko najveći regionalni privatni poslodavac, s više od 45 tisuća zaposlenih i oko 30 tisuća partnera i dobavljača, od kojih su velika većina lokalni proizvođači tržišta regije.

Sankcionirano vlasništvo otežava poslovanje

Iz Fortenove napominju da sankcionirani suvlasnici, ruske banke Sberbank i VTB, imaju 49,9 posto suvlasništva u Fortenova grupi, a iako sama grupa nije pod sankcijama, sankcionirano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utječe na vrijednost kompanije za sve dionike.

- Prije svega, ono onemogućuje postizanje održive i efikasne kapitalne strukture. Dodatno, nakon neuspjelih pokušaja Sberbanka da proda svoje udjele u grupi, istekle su pravne osnove koje su postojale za dobivanje licencije za provedbu izlaska sankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda iz vlasničke strukture. Stoga trenutno više nema ostvarivih mogućnosti za prodaju samo udjela SBK ili Sberbanka.

Refinanciranje obveznice od 1,05 mlrd. eura uz znatan dodatni trošak

Refinanciranje obveznice od 1,05 milijardi eura kratkoročno će biti riješeno najvjerojatnije kroz produljenje postojeće obveznice na rok koji neće biti dulji od kraja 2024. godine, uz uvjete slične sadašnjima, ali i uz značajan dodatan jednokratni trošak, navode dalje.

Dodaju da je sadašnji kreditor za takav aranžman poslao neobvezujuću ponudu, koja će morati biti prihvaćena kako bi bio premošćen period u kojem se namjerava riješiti situacija sa sankcioniranim dioničarima, uz namirenje u skladu sa sankcijama.

Ako kompanija i tada bude imala trenutnu strukturu vlasništva, vjerojatno je da će svako sljedeće refinanciranje pod ovakvim uvjetima samo smanjivati vrijednost kompanije za sve dionike, uključujući i suvlasnike, a posebno nesankcionirane suvlasnike, upozoravaju iz Fortenova grupe.

Kod prodaje Fortenova Group MidCo B.V. namjera je prije bilo kakvog drugog plaćanja iz prikupljenih sredstava isplatiti najprije Contigent Payment Rights - CPRs Fortenova Group TopCo B.V., koja se u iznosu od oko 78 milijuna eura odnose na tzv. "granični dug" - potraživanja dobavljača koja su dogovorena u nagodbi vjerovnika Agrokora i reinstalirana na Fortenova Group TopCo.

Kroz taj proces Fortenova grupa namjerava maksimizirati vrijednost za sve dionike kompanije, uključujući i sve suvlasnike, bez obzira bili oni sankcionirani ili ne. Suvlasnici, odnosno imatelji depozitarnih potvrda Fortenova grupe, su obaviješteni o započinjanju ovog procesa te su pozvani predložiti eventualna alternativa rješenja, kaže se u priopćenju. Po završetku predloženog procesa Fortenova grupa više u svojoj kapitalnoj strukturi ne bi trebala imati sankcionirane suvlasnike, naslijeđene iz procesa nagodbe vjerovnika Agrokora. Time bi bila riješena ključna prepreka u osiguravanju povoljne, dugoročne i održive nove kapitalne strukture i bio bi omogućen međunarodni investicijski potencijal kompanije, zaključuje se u priopćenju.

U vlasničkoj strukturi Fortenova grupe SKB ART (pravni subjekt koji ima Sberbankov udjel u Fortenovi) drži 42,5 posto, Open Pass Limited (u vlasništvu Pavla Vujnovca) 28,19 posto, VTB Europa 7,39 posto i manjinski vlasnici 21,9 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik