Prodata još jedna banja u Srbiji

Bez autora
May 09 2023

Preduzeće "Romulijana" u Gamzigradskoj banji prodato je za 41,3 miliona dinara (oko 350.000 evra) i to nakon četiri neuspešne prodaje.

Međutim, to je samo poslednja u nizu privatizacija banja širom Srbije koja traje već nekoliko godina unazad, tačnije najviše od 2019, kada je država započela nov talas ovog procesa.

Kako je svojevremeno saopšteno, u planu je prodaja svih 27 banja koje su u vlasništvu PIO fonda. Mišljena o prodaji banja su podeljenja jer su neke prodate po ceni jednog većeg stana u Beogradu. Sa druge strane, ipak mnogi ističu dobre strane promene vlasnika zbog obnove zapuštenih i starih objekata čiji potencijal i lepota propadaju.

Među firmama koje kupuju banje su i domaći i strani investitori, ali ima i fizičkih lica, kao što je slučaj sa Gamzigradskom banjom. Njihov glavni cilj je prenamena banja po uzoru na svetske spa i velnes centre, koji su u ekspanziji poslednjih godina. Takođe, lečenje i turizam su neki od značajnih bogatstva koje će se razvijati, kažu novi vlasnici.

Gamzigradska banja

Preduzeće Romulijana u Gamzigradskoj banji, nakon četiri neuspešne ponude prodato je za 41,3 miliona dinara, što je oko 350.000 evra, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Novi vlasnik je fizičko lice, Jasna Milovanović. Banjski kompleks je u u stečaju od 2016. godine, što je plan Vlade od 2010. godine. Prodaja je bila oglašena u martu 2023, a nakon četiri neuspešna pokušaja, zvanično je prodata 4. maja po početnoj ceni.

Najvredniju imovinu Romulijane čini 12 građevinskih objekata, ukupne površine veće od 5,1 hiljada kvadratnih metara, od hotela Kastrum do sportskih terena, kao i izvorište lekovite vode u blizini Crnog Timoka.

Banja Zlatar

Banjski kompleks Zlatar u Novoj varoši prodat je u martu 2021. godine za preko dva i po miliona evra. Novi vlasnik je „Metal investmens Jurop” d.o.o iz Beograda. Kompanija je osnovana 2019. godine u opštini Stari grad, a jedini član društva je kompanija "etal Investments Limited" iz Hong Konga, čija je delatnost nespecijalizovana trgovina na veliko.

Zlatarska banja je prvi put oglašena na prodaju 2019. godine i imala je početnu cenu 3,9 miliona evra, što se vremenom smanjivalo.

Ova banja je nekad bila poznata kao centar za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja. Ima površinu od 12.298 kvadrata, a novi vlasnik je kupovinom dobio i više od četiri hektara zemljišta na dobroj lokaciji oko kompleksa.

Mataruška i Bogutovačka banja

Mataruška i Bogutovačka banja su se na dobošu našle združeno kao jedna firma. Ona je u stečaju od 2016. godine, a rešenje o bankrotu doneto je 2017. godine. Ova dva prirodna lečilišta u okolini Kraljeva su prodata firmi "FMO Ekonom" iz Ušća kod Kraljeva po početnoj ceni od 216,5 miliona dinara.

Firma "Mataruška i Bogutovačka banja" u vlasništvu ima više hotela, restorana i turističkih objekata, od kojih su najvredniji hotel ,,Termal” u Mataruškoj i ,,Mineral” u Bogutovačkoj Banji. Pored toga, budući vlasnik dobiće i nekoliko vila i objekte lečilišta, kao i pravo korišćenja lekovitih voda i parkova površine od oko 12 hektara.

Mataruška banja je bila poznata po lekovitoj vodi, dok je Bogutovačka banja popularnost stekla kao mesto pogodno za lečenje nervnih oboljenja.

Kuršumlijska, Prolom i Lukovska banja

Ova banja je privatizovana 2019. godine kada ju je kupilo preduzeće "Planinka" za 1,4 miliona evra i odobrene su joj bile državne subvencije od 2, 5 miliona evra. Ova firma u svom vlasništvu ima i "Prolom" i "Lukovsku banju", dakle, dve banje koje su prodate u ranijim talasima privatizacije. Takođe, preduzeće "Planinka" poseduje i fabriku "Prolom voda", kao i park prirode "Đavolja varoš".

Sada kompleksom od 16.000 kvadratnih metara dominira beli hotel "Planinka", nekadašnji hotel “Žubor”, i sada je potpuno renoviran. Zemljište oko njega čini 95,9 metara kvadratnih, koje je takođe podleglo kupoprodaji. Ovaj banjski kompleks je izgrađen sredstvima PIO fonda sedamdesetih godina prošlog veka i služilo je za lečenje penzionera i radnika.

Vranjska banja

Firma "Milenijum resort" iz Beograda 2019. je kupila Vranjsku banju i tada najavila izgradnju velnes centra sa dva hotela i klinikom za tretmane i lake medicinske intervencije.

Banja sa nadmorskom visinom od 400 metara u srcu Pčinje je poznata po lekovitoj vodi koja se najviše koristi za lečenje reumatskih oboljenja, ali i za brojne druge tegobe. Pored toga, čuvena je i manifestacija "Dani karanfila", koja se održava već pola veka.

Banje "na čekanju"

Gorepomenute banje su primeri uspešno realizove privatizacije, ali dosta objekata u banjama čeka na svog novog kupca.

Neki od njih su: Ribarska banja u Kruševcu, "Gejzir" u Sijarinskoj banji, "Merkur" u Vrnjačkoj banji, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška banja, specijalne bolnice za rehabilitaciju u Bujanovcu, zatim specijalne bolnice u Vrdniku, Banji Koviljači, Ribarskoj i Sokobanji...

Zanimljivo je da su banjska područja popularna i za kupovinu vikendica i apartmana po rekordnim cenama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik