Produžen tender za prodaju FDM

Bez autora
Aug 17 2010

Rok za podnošenje prijava na ponovo raspisani tender za prodaju 67 odsto državnog kapitala Fabrike duhana Mostar (FDM) produžen je do 13. septembra ove godine. Firma iz Njemačke, kao jedini zainteresovani ponuđač, zatražila prolongiranje roka, koji je istekao juče, pismenim putem. Po utvrđivanju formalne ispravnosti ponude, stupiće se u pregovore s ponuđačem. Za FDM je bila zainteresovana i jedna turska firma koja je nakon sagledavanja stanja odustala. Privatizacija FDM će biti uspješno okončana, pošto je riječ o posljednjem pokušaju prodaje preduzeća, prije odlaska u stečaj. Fabrici duhana Mostar već nekoliko godina blokirani su računi i imovina, a preduzeće nema ni upravu. Prema podacima Agencije za privatizaciju FBiH mostarska fabrika negativno posluje još od 2000. godine.

Produžen tender za prodaju FDMRok za podnošenje prijava na ponovo raspisani tender za prodaju 67 odsto državnog kapitala Fabrike duhana Mostar (FDM) produžen je do 13. septembra ove godine.

U Agenciji za privatizaciju Federacije BiH istakli su da je firma iz Njemačke, kao jedini zainteresovani ponuđač, zatražila prolongiranje roka, koji je istekao juče, pismenim putem.

"Možemo samo potvrditi da je riječ o njemačkoj firmi, jer o imenu kompanije u ovoj fazi ne možemo govoriti. Po utvrđivanju formalne ispravnosti ponude, stupiće se u pregovore s ponuđačem", kazali su u Agenciji.

Za FDM je bila zainteresovana i jedna turska firma koja je, kako kažu u Agenciji, "nakon sagledavanja stanja odustala".

U Agenciji se nadaju da će privatizacija FDM biti uspješno okončana, pošto je riječ o posljednjem pokušaju prodaje preduzeća, prije odlaska u stečaj.

Fabrici duhana Mostar već nekoliko godina blokirani su računi i imovina, a preduzeće nema ni upravu. Prema podacima Agencije za privatizaciju FBiH mostarska fabrika negativno posluje još od 2000. godine.

Prethodni tender za prodaju FDM bio je neuspješan jer ponuđač, njemačka firma "Beauty Case", nekoliko godina posluje sa gubitkom, zbog čega nije mogla biti kupac.

FDM je svojevremeno bila prodata i bugarskoj firmi "Pazardžik-BT", ali je ugovor raskinut, jer novi vlasnik nije pokrenuo proizvodnju, isplatio plate, niti je ispunio preuzete obaveze u vezi s ulaganjem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik