Profit od srpskih banja

Bez autora
Oct 24 2010

Britanske i slovenačke kompanije zainteresovane za privatizaciju kapaciteta Vrnjačke banje. Država bi u tom poslu bila strateški partner i zadržala bi polovinu vlasništva, a prvih pet godina i dve trećine profita. Ako se model pokaže efikasnim, primeniće se i na druge banje. Zbog razvoja Vrnjačke banje, Ministarstvo ekonomije traži strateškog partnera državi. Javni oglas za Specijalnu bolnicu "Merkur" i Hotel "Fontanu", otvoren je do sredine novembra. Iako bi potencijalni investitor u tom partnerstvu imao 50 odsto akcija, država bi u prvih pet godina ubirala dve trećine profita. Zainteresovane su slovenačke i britanske kompanije. Ako se taj metod pronalaska strateškog partnera pokaže uspešnim, primeniće se i na druge srpske banje. Oglasom je predviđeno da se budući strateški partner bavi hotelsko-banjskim turizmom najmanje pet godina, da upravlja hotelima sa najmanje četiri zvezdice, koji ukupno imaju više od pet hiljada soba.

Profit od srpskih banjaBritanske i slovenačke kompanije zainteresovane za privatizaciju kapaciteta Vrnjačke banje. Država bi u tom poslu bila strateški partner i zadržala bi polovinu vlasništva, a prvih pet godina i dve trećine profita. Ako se model pokaže efikasnim, primeniće se i na druge banje.

Zbog razvoja Vrnjačke banje, Ministarstvo ekonomije traži strateškog partnera državi. Javni oglas za Specijalnu bolnicu "Merkur" i Hotel "Fontanu", otvoren je do sredine novembra.

Iako bi potencijalni investitor u tom partnerstvu imao 50 odsto akcija, država bi u prvih pet godina ubirala dve trećine profita.

U Ministarstvu kažu da su zainteresovane slovenačke i britanske kompanije. Ako se taj metod pronalaska strateškog partnera pokaže uspešnim, primeniće se i na druge srpske banje.

Oglasom je predviđeno da se budući strateški partner bavi hotelsko-banjskim turizmom najmanje pet godina, da upravlja hotelima sa najmanje četiri zvezdice, koji ukupno imaju više od pet hiljada soba.

Država dakle za sebe želi ozbiljnog i kvalitetnog partnera koji će znati da pruži uslugu i dobro je naplati.

Državni sekretar za turizam Goran Petković kaže da ne bi voleo da vidi da ulažu oni koji su lako stekli novac, ili ga stekli pod sumnjivim okolnostima, jer smatra da bi se oni samo bavili prodajom nekretnina.

Desetogodišnja obavezna ulaganja

Budući strateški parter imaće obavezu da u naredne tri godine u Specijanu bolnicu "Merkur" i Hotel "Fonatanu" uloži najmanje deset miliona evra. U "Merkuru" veruju u bolje dane Vrnjačke banje.

"Pripajajanjem smeštajnih kapaciteta Fontane mi bi smo dobili na proširenju pa prostor ne bi morali da iznajmljujemo kada dođe do povećanja obima posla", kaže Boško Vučković iz  "Merkura".

U lokalnoj samoupravi nisu oduševljeni načinom pronalaženja strateškog partnera za Vrnjačku banju.

Predsednik Skupštine Opštine Vrnjačka banja Zoran Seizović smatra da to nije jedino rešenje, a da li je pravo rešenje to će pokazati vreme, ali ne želi da prejudicira stvari pošto nije siguran da će se sve završiti kako je planirano.

Model za pronalaženje strateškog partnera dobio je zeleno svetlo i Fonda PIO, čijim je novcem finansirana izgradnja "Merkura".

U penzijskom fondu veruju da će pametnom poslovnom politikom svake godine ubirati dividente, a deo kapaciteta biće na raspolaganju njihovim korisnicima. Lekoviti resursi Vrnjačke banje ostaju u vlasništvu države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik