Propao pokušaj prodaje FDM-a

Bez autora
May 17 2010

Agencija za privatizaciju Federacije BiH proglasila je neuspješnom neposrednu pogodbu za prodaju 67 odsto državnog kapitala u Fabrici duhana Mostar. Iz Agencije je juče saopšteno da jedini ponuđač za mostarsku fabriku "Beauty Case" nije dostavio dokumentaciju kojom bi dokazali svoj kredibilitet i poslovnu sposobnost. Nijemci su za 67 odsto kapitala Fabrike duhana Mostar ponudili 10.000, te ulaganje 5,6 miliona KM. Ocijenivši tu ponudu preniskom, Agencija za privatizaciju FBiH je nedavno zatražila poboljšanje ponude, ali to zainteresovani kupac nije učinio. Agencija nije bila zadovoljna ponuđenom cijenom za kapital, a posebno iznosom predviđenim za investicije, smatrajući da je za pokretanje proizvodnje neophodna veća suma. Fabriku duhana Mostar je 2008. godine privatizovao "Pazardzhik-BT" iz Bugarske, ali je ugovor raskinut jer kupac nije pokrenuo proizvodnju, isplatio zaostale plate, niti je uložio novac na koji se obavezao. Bugarska firma platila je 200.000 KM za državni kapital, a ugovorom se obavezala na investiranje od sedam miliona KM, te zadržavanje radnika. Mostarska fabrika ne radi duže od dvije godine, a od 2001. posluje sa gubitkom.

Propao pokušaj prodaje FDM-aAgencija za privatizaciju Federacije BiH proglasila je neuspješnom neposrednu pogodbu za prodaju 67 odsto državnog kapitala u Fabrici duhana Mostar.

Iz Agencije je juče saopšteno da jedini ponuđač za mostarsku fabriku "Beauty Case" nije dostavio dokumentaciju kojom bi dokazali svoj kredibilitet i poslovnu sposobnost. Nijemci su za 67 odsto kapitala Fabrike duhana Mostar ponudili 10.000, te ulaganje 5,6 miliona KM. Ocijenivši tu ponudu preniskom, Agencija za privatizaciju FBiH je nedavno zatražila poboljšanje ponude, ali to zainteresovani kupac nije učinio. Agencija nije bila zadovoljna ponuđenom cijenom za kapital, a posebno iznosom predviđenim za investicije, smatrajući da je za pokretanje proizvodnje neophodna veća suma.

Fabriku duhana Mostar je 2008. godine privatizovao "Pazardzhik-BT" iz Bugarske, ali je ugovor raskinut jer kupac nije pokrenuo proizvodnju, isplatio zaostale plate, niti je uložio novac na koji se obavezao. Bugarska firma platila je 200.000 KM za državni kapital, a ugovorom se obavezala na investiranje od sedam miliona KM, te zadržavanje radnika.

Mostarska fabrika ne radi duže od dvije godine, a od 2001. posluje sa gubitkom. Pored toga nema ni direktora, niti Nadzorni odbor, a prema podacima fabričkog sindikata na evidenciji se vodi 88 radnika. Fabrika je opterećena brojnim hipotekama i drugim blokadama, koje su rezultat neplaćenih poreza, obaveza prema radnicima i dobavljačima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik