Propao prvi pokušaj prodaje Jelšingrada

Bez autora
Sep 09 2010

Prvi pokušaj prodaje preduzeća FAM "Jelšingrad" Banjaluka juče je u banjalučkom Privrednom sudu propao jer niko od ponuđača nije pristao da plati procijenjenu vrijednost fabričkih objekata od 18,9 miliona maraka, kao ni polovinu od ovog iznosa. Na javni poziv za licitaciju za objekte za proizvodnju i infrastrukturu "Jelšingrada" prijavile su se Auto-kuća "Jajčević" iz Banjaluke i Hipo Alpe Adrija banka. Imovina ove fabrike podijeljena je na četiri segmenta, te se na javni poziv za ostala tri segmenta nije prijavio nijedan kupac. Na idućoj licitaciji, koja bi trebalo da bude održana za mjesec dana, fabrički objekti "Jelšingrada" neće biti prodavani po cijeni nižoj od jedne trećine od njegove trenutne vrijednosti, koja je procijenjena na 18,9 miliona KM. Ukupna procijenjena vrijednost imovine "Jelšingrada" iznosi oko 24 miliona maraka...

Propao prvi pokušaj prodaje JelšingradaPrvi pokušaj prodaje preduzeća FAM "Jelšingrad" Banjaluka juče je u banjalučkom Privrednom sudu propao jer niko od ponuđača nije pristao da plati procijenjenu vrijednost fabričkih objekata od 18,9 miliona maraka, kao ni polovinu od ovog iznosa.

Na javni poziv za licitaciju za objekte za proizvodnju i infrastrukturu "Jelšingrada" prijavile su se Auto-kuća "Jajčević" iz Banjaluke i Hipo Alpe Adrija banka.  

Stečajni upravnik u ovom preduzeću Aleksa Nježić kazao je da je imovina ove fabrike podijeljena na četiri segmenta, te da se na javni poziv za ostala tri segmenta nije prijavio nijedan kupac.

Nježić je naglasio da na idućoj licitaciji, koja bi trebalo da bude održana za mjesec dana, fabrički objekti "Jelšingrada" neće biti prodavani po cijeni nižoj od jedne trećine od njegove trenutne vrijednosti, koja je procijenjena na 18,9 miliona KM.

Ukupna procijenjena vrijednost imovine "Jelšingrada" iznosi oko 24 miliona maraka.

Odbor povjerilaca preduzeća "Jelšingrad" u februaru je usvojio predloženi plan reorganizacije, koji podrazumijeva zadržavanju osnovne djelatnosti i radnih mjesta za više od stotinu radnika.

Planom reorganizacije predviđeno je da prioritet preduzeća i dalje bude proizvodnja alatnih mašina, te da će kupcu biti ostavljena mogućnost da razvije i neku drugu djelatnost pod uslovom da mu prioritet bude zadržavanje svih radnika "Jelšingrada".

U fabrici trenutno radi 24 radnika i 12 radnika koji su zaposleni u administraciji preduzeća. Preduzeće je prije rata zapošljavalo 2.500 radnika.

Poslovi

Jedan od najznačajnijih poslova koje FAM "Jelšingrad" trenutno obavlja odnosi se na projekte pravljenja varenih konstrukcija za njemačko tržište. Ovaj projekat vrijedan je oko 120.000 maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik