Pulski TESU pred privatizacijom

Bez autora
Nov 29 2010

Hoće li novi vlasnik donijeti više sreće tvornici čiji su radnici prošle godine najčešće štrajkali? TESU - Tvornica električnih strojeva i uređaja je pred privatizacijom, nudi se za oko 37 milijuna kuna. Vlada je zemljište pulskog TESU-a proglasila pomorskim dobrom koje će tvornica dobiti na koncesiju od 30 godina. Istodobno je i Fond za privatizaciju raspisao natječaj za privatizaciju ove tvornice poznate po proizvodnji generatora, a prošle godine poznatijoj po nezadovoljnim radnicima čije su plaće kasnile nekoliko mjeseci. U roku od 45 dana tražiće od države pravednu naknadu za zemljište na koje se država upisala. Nisu dobili odštetu kao što je dobio Uljanik koji je na ime odštete za pomorsko dobro dobio oprost dugova. Zato i traže nadoknadu jer su zapravo ostali bez kapitala. Naknada za izuzimanje terena uglavnom je politička odluka, brodogradilišta najčešće dobiju obećanja za oprost dugova. I TESU ima dugova Ministarstvu financija, Hrvatskim vodama i za komunalnu naknadu, a duguje i Uljaniku na račun gospodarskih režija.

Pulski TESU pred privatizacijomHoće li novi vlasnik donijeti više sreće tvornici čiji su radnici prošle godine najčešće štrajkali? TESU - Tvornica električnih strojeva i uređaja je pred privatizacijom, nudi se za oko 37 milijuna kuna.

Vlada je zemljište pulskog TESU-a proglasila pomorskim dobrom koje će tvornica dobiti na koncesiju od 30 godina. Istodobno je i Fond za privatizaciju raspisao natječaj za privatizaciju ove tvornice poznate po proizvodnji generatora, a prošle godine poznatijoj po nezadovoljnim radnicima čije su plaće kasnile nekoliko mjeseci.

Predsjednik TESU-ove uprave Nevio Bugarin kaže da će u roku od 45 dana tražiti od države pravednu naknadu za zemljište na koje se država upisala.

- Mi nismo dobili odštetu kao što je dobio Uljanik koji je na ime odštete za pomorsko dobro dobio oprost dugova. Zato i mi tražimo nadoknadu jer smo zapravo ostali bez kapitala. Naknada za izuzimanje terena uglavnom je politička odluka, brodogradilišta najčešće dobiju obećanja za oprost dugova. I TESU ima dugova Ministarstvu financija, Hrvatskim vodama i za komunalnu naknadu, a duguje i Uljaniku na račun gospodarskih režija - kaže Nevio Bugarin.

Tvornica električnih strojeva i uređaja bila je sve do lani u nezavidnoj situaciji jer je imala naručenih poslova, ali nije imala početnog kapitala da krene u proizvodnju. Zbog toga su lani radnici, njih oko 130, nekoliko puta štrajkali jer se stanje u tvornici odražavalo i na njihove plaće. Ove se godine stanje normaliziralo, iako zbog recesije koja je zahvatila naša brodogradilišta ima manje posla. No ove će godine TESU proizvesti 60-ak generatora.

Privatizacija ove tvornice, u čije se strojeve i proizvodne pogone nije ulagalo i do 40-ak godina, mogla bi ipak novom vlasniku biti dobar ulog. U zadnjih 17 godina tvornica se pokušala nekoliko puta privatizirati, ali bez uspjeha, najčešće zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa. Naime, još prošle godine nije se znalo tko je vlasnik TESU-a. A da perspektive ima, govore i imena zainteresiranih za kupnju tvornice.

Među ostalim zainteresirani su bili Siemens, Man, Ansaldo i jedna tvrtka iz Koreje. Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera Rajko Kutlača kaže da s oko 32.000 četvornih metara u krugu Uljanika TESU još nema riješenu imovinu što može otežati privatizaciju, pa i sindikat lobira za to da se TESU za zemljište odšteti. Za zemlju u koncesiji TESU će državi godišnje plaćati gotovo pola milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik