Radnici platili poslednju ratu za „Jugoprevoz”

Bez autora
Dec 01 2010

Radnički konzorcijum koji je 24. novembra 2005. godine pobedio u Agenciji za privatizaciju na aukcijskoj prodaji kruševačkog „Jugoprevoza” Kruševac postao je vlasnik 80 odsto akcija svog preduzeća. Konzorcijum, koji čini 535 zaposlenih, uplatio je šestu, poslednju ratu za kupljeni paket akcija dan pre ugovorenog roka, i tako, posle pet godina značajnog odricanja od dela zarada, stigao do postavljenog cilja. Slavlja u preduzeću nije bilo, mada veliki broj akcionara kaže da „treba da padne jedno druženje u veselju. Direktor i zastupnik akcionara u konzorcijumu fizičkih lica Života Cvetković još odoleva takvim zahtevima, smatrajući da prvo treba „da uzmu vazduh” i provere računicu rentabiliteta, kako bi najavljena 2011. godina, u koju ulaze bez tereta otplate akcija, zaposlenima donela očekivano poboljšanje standarda. Konzorcijum „Jugoprevoza” je na ima poslednje rate za otkupljene akcije državi uplatio 406.000 evra, ili 43,5 miliona dinara, i tako pokazao da je skepticizam s početka ulaska u kupovinu (koji nije jenjavao sve do prošle godine) bio neopravdan.

Radnici platili poslednju ratu za „Jugoprevoz”Radnički konzorcijum koji je 24. novembra 2005. godine pobedio u Agenciji za privatizaciju na aukcijskoj prodaji kruševačkog „Jugoprevoza” Kruševac postao je vlasnik 80 odsto akcija svog preduzeća.

Konzorcijum, koji čini 535 zaposlenih, uplatio je šestu, poslednju ratu za kupljeni paket akcija dan pre ugovorenog roka, i tako, posle pet godina značajnog odricanja od dela zarada, stigao do postavljenog cilja.

Slavlja u preduzeću nije bilo, mada veliki broj akcionara kaže da „treba da padne jedno druženje u veselju”. Direktor i zastupnik akcionara u konzorcijumu fizičkih lica Života Cvetković još odoleva takvim zahtevima, smatrajući da prvo treba „da uzmu vazduh” i provere računicu rentabiliteta, kako bi najavljena 2011. godina, u koju ulaze bez tereta otplate akcija, zaposlenima donela očekivano poboljšanje standarda.

Konzorcijum „Jugoprevoza” je na ima poslednje rate za otkupljene akcije državi uplatio 406.000 evra, ili 43,5 miliona dinara, i tako pokazao da je skepticizam s početka ulaska u kupovinu (koji nije jenjavao sve do prošle godine) bio neopravdan.

U momentu aukcijske prodaje „Jugoprevoz” je imao oko 700 zaposlenih, a njih 555 se odlučilo za formiranje radničkog konzorcijuma. Dok je trajala višegodišnja otplata broj akcionara se smanjio na 535. Konzorcijum se obavezao da će do 29. novembra 2010. u potpunosti isplatiti ugovorenu transakcionu cenu (u šest rata) i da će investirati najmanje 23,8 miliona dinara.

– Poslednju ratu smo uplatili dan pre roka i pokazali doslednost kakvu smo imali od početka ovog aranžmana sa Agencijom za privatizaciju. Imali smo više kontrola od strane predstavnika Agencije i redovne konstatacije da uredno izvršavamo svoje obaveze, kako u otplati, investiranju, tako i u kontinuitetu svoje delatnosti. Nije bilo lako, naročito na početku, kada su se članovi konzorcijuma zaduživali kod banaka, verujući u koncept radničkog akcionarstva.

Naše zarade bile su skromne, a cene konkurentne i za lokalnu zajednicu prihvatljive, kada se radi o gradskom prevozu. Zahvalni smo dvema bankama koje su imale hrabrosti, baš kao i članovi konzorcijuma, da nas prate. To su AIK banka i Komercijalna banka. U saradnji sa tim bankama, uspeli smo da ostvarimo obavezne i potrebne investicije u nabavku novih autobusa. Na kraju možemo da kažemo da smo kapital preduzeća uvećali sa 165.441.000 na 288.725.000 dinara – kaže za „Politiku” Života Cvetković.

Prosek neto zarade zaposlenih u 2010. godini je 26.000 dinara. Ali, u ovoj godini u obnovu voznog parka investirali smo 78.000.000 dinara. Osvojeno je „tržište” opštine Trstenik, tako da „Jugoprevoz”, pored međugradskih i lokalnih linija, prevozi putnike na teritoriji opština Kruševac, Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Ćićevac i Trstenik.

– Očekujemo da ćemo, uprkos ekonomskoj krizi, naredne godine osetiti boljitak u zaradama – veruje Dobrica Stanojlović, šef Službe obezbeđenja.

Svoje zadovoljstvo ne krije ni predsednik Samostalnog sindikata „Jugoprevoza“ Đorđe Stević, osamnaesti na spisku članova radničkog konzorcijuma.

– Bili smo optimisti i nastojali da se ponašamo kao kreatori svoje sudbine. Uspevali smo da održimo i potreban nivo radne discipline i kulture ophođenja, međusobno, i prema korisnicima naših usluga. Dogovorom smo kuću gradili, uz nastojanje da zaboravimo na deo samoupravljačkog ponašanja i prilagodimo se novim uslovima – objašnjava Stević.

Direktor Cvetković kaže da će prvi put naredne godine svi radnici osetiti šta znači dobijanje dividendi, mada najavljuje nove investicije:

– Uprkos krizi, verujem da ćemo nastaviti pozitivno poslovanje i da će  naredna godina za nas biti malo lakša. Verujem da će akcionari prihvatiti moj predlog da nastavimo investiranje u vozni park, kako bismo povećali konkurentnost i kvalitet prevoza. Znam da se bitno promenila svest zaposlenih i da firmu sada zaista doživljavaju kao svoju, a to znači i da brinu o njenoj budućnosti – uveren je Cvetković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik