Raskinut ugovor o prodaji "Male Bosne"

Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji subotičkog poljoprivrednog preduzeća "Mala Bosna". Ugovor je raskinut zbog neispunjavanja uslova iz kupoprodajnog ugovora, a novi vlasnik se oglušio o odredbu o "zadržavanju pretežne delatnosti preduzeća". Ovo nije jedini problem radnika, jer im nisu isplaćene ni plate za mart i april, kao ni doprinosi i porezi od decembra prošle godine do danas. Žiro račun preduzeća je blokiran iznosom od oko 400 miliona dinara. Sindikalci očekuju da se grad aktivno uključi u rešavanje problema preduzeća. Vlasnik "Male Bosne" je Đorđe Đukanović, ali kako radnici ističu sva prava upravljanja poverena su predsedniku Upravnog odbora Peđi Mališanoviću, inače vlasniku Azotare i Azohema. Radnici naglašavaju da to s pravom izaziva sumnju da iza kupovine preduzeća u stvari stoji Mališanović, a da ga je samo formalno kupio Đukanović.

Raskinut ugovor o prodaji "Male Bosne"Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji subotičkog poljoprivrednog preduzeća "Mala Bosna", saopštilo je danas Gradsko veće Saveza samostalnog sindikata.

Ugovor je raskinut zbog neispunjavanja uslova iz kupoprodajnog ugovora, a kako je na konferenciji za novinare istakao sekretar Gradskog sindikalnog veća Ištvan Huđi, novi vlasnik se oglušio o odredbu o "zadržavanju pretežne delatnosti preduzeća".

Iza kupovine stoji Mališanović?

"Ovo nije jedini problem radnika, jer im nisu isplaćene ni plate za mart i april, kao ni doprinosi i porezi od decembra prošle godine do danas. Žiro račun preduzeća je blokiran iznosom od oko 400 miliona dinara", rekao je Huđi i istakao da sindikalci očekuju da se grad aktivno uključi u rešavanje problema preduzeća.

Vlasnik "Male Bosne" je Đorđe Đukanović, ali kako radnici ističu sva prava upravljanja poverena su predsedniku Upravnog odbora Peđi Mališanoviću, inače vlasniku Azotare i Azohema.

Radnici naglašavaju da to s pravom izaziva sumnju da iza kupovine preduzeća u stvari stoji Mališanović, a da ga je samo formalno kupio Đukanović.

Sindikat je danas saopštio i da su od ponedeljka u štrajku radnici Vetproma koji je nekada bio uzorna firma sa dobrim poslovanjem, ali da su problemi nastali kada je direktor, a sada većinski vlasnik, došao u posed preduzeća.

"Radnici ni u ovom preduzeću nisu primili plate od decembra, a nisu im uplaćivani ni porezi i doprinosti. Štrajk u koji su stupili zaposleni poptuno je opravdan i zahtevi su klasični sindikalni", kazao je Huđi.

Tender za fabriku vagona "Bratstvo"

Podsetio je i da je šesnaestoro od dvadeset troje zaposlenih u "Slavica Parafarmu" štrajkovalo, a da je vlasnik suočen sa činjenicama prekršio zakon isplativši plate samo radnicima u štrajku. Sindikat je preko advokata pokrenuo i predstečajni postupak.

U subotičkom sindikalnom veću pozdravili su odluku da se za fabriku vagona "Bratstvo" raspiše tender i ističu da će on obezbediti bolje uslove privatizacije nego aukcija.

Radnici "Bratstva" su štrajkovali od sredine februara do avgusta prošle godine zbog neisplaćenih zarada, a sada bivši vlasnik Vladimir Delić je posle kulminacije protesta štrajkom glađu i angažovanja države, 51 odsto akcija prepisao državi.

"Ipak, krivična prijava koju smo podneli protiv bivšeg vlasnika 'Bratstva', još uvek nije procesuirana. Razgovarali smo sa policijom, oni su svoj deo posla uradili, a tužilaštvo se još uvek ne oglašava", rekao je Huđi.

Istakao je i da očekuje da će radnicima "Bratstva" uskoro biti povezan radni staž i da će u novu privatizaciju ući sa boljim vlasnikom, pošto tender propisuje da novi kupac mora biti iz iste delatnosti i da je u prošloj godini ostvario prihod od 15 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik