Rusija prodaje 900 firmi u narednih pet godina

Bez autora
Oct 21 2010

Ruska vlada je usvojila plan privatizacije oko 900 preduzeća u narednih pet godina, od čije realizacije očekuje 1,8 biliona rubalja (58,9 milijardi dolara). U 2011-2013. godini planira se smanjenje udela centralne banke u najvećoj ruskoj banci, "Sberbanci" do kontrolnog paketa.U ovom periodu će se, osim toga, investitorima ponuditi paket od 25 odsto minus jedna akcija u "Ruskim železnicama". Na listi za privatizaciju, takođe, se našla najveća ruska naftna kompanija "Rosnjeft"...

Rusija prodaje 900 firmi u narednih pet godinaRuska vlada je usvojila plan privatizacije oko 900 preduzeća u narednih pet godina, od čije realizacije očekuje 1,8 biliona rubalja (58,9 milijardi dolara), izjavio je sinoć vicepremijer Igor Šuvalov.

On je precizirao da se u 2011-2013. godini planira smanjenje udela centralne banke u najvećoj ruskoj banci, "Sberbanci" do kontrolnog paketa. U ovom periodu će se, osim toga, investitorima ponuditi paket od 25 odsto minus jedna akcija u "Ruskim železnicama", prenela je agencija RIA Novosti.

Na listi za privatizaciju, takođe, se našla najveća ruska naftna kompanija "Rosnjeft". Planirano je da država od 2013-2015. godine smanji svoj paket na 50 odsto plus jednu akciju. Kasnije, vlada namerava da se odrekne kontrole u "Rosnjeftu".

Ruska vlada, sem toga, predlaže prodaju po 25 odsto akcija "Ros seljhozbanke" i VTB (Vnještorgovij bank). Privatizacija VTB je planirana u dve etape - deset odsto u 2011. godini i 15 procenata u 2012.

Do 2013. godne Rusija će smanjiti državni udeo ispod kontrolnog paketa u kompaniji "Sovkomflot" (za tankerski transport nafte i gasa), dok je prodaja kontrolnog paketa akcija "Aeroflota" još pod znakom pitanja.

U isto vreme neke državne kompanije, među kojima su "Transnjeft", "Zarubežnjeft" i Agencija za hipotekarne stambene kredite (AIŽK), još nisu na listi aktive za prodaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik