Sarajevski TAK kupio udjel u bh. gigantu Unis Ginex

Bez autora
Aug 10 2023

Tvrtka TAK d.o.o. Sarajevo stekao je udio u gigantu namjenske industrije Unis Ginex, saznaje BiznisInfo.ba.

Vlasnik TAK-a je poznati bh. poslovni čovjek, blisko povezan s vrhom SDA, Hamid Pršeš. Ova kompanija dospjela je u žižu javnosti nakon što je spomenuti portal nedavno objavio da je pred preuzimanjem još jedne kompanije koja se bavi istom djelatnošću – Pobjede Technology Goražde (PTG). No, TAK tu neće stati, o čemu svjedoči i činjenica da su preuzeli i paket dionica Ginexa.

Naime, proteklih dana putem Sarajevske burze ostvaren je promet dionicama Ginexa u vrijednosti od oko milijun KM. Najprije je 28. srpnja protrgovano za 740 tisuća KM, a zatim 4. kolovoza za 233 tisuće KM. Ukupno je vlasnika promijenilo oko 1,5 posto dionica Ginexa.

Kako saznaje BiznisInfo.ba, dionice je kupio TAK d.o.o., koji je stekao najmanje 1,16 posto dionica Ginexa. Hoće li PAK nastaviti kupovati dionice Ginexa, ostaje za vidjeti.

Dionice je prodao Haris Rahman. Većinski vlasnik Ginexa je Federacija BiH s 51 posto.

Podsjetimo, u posljednjoj ponudi PAK je povećao svoj udio u PTG-u s oko 27,5 posto na gotovo 48 posto, za što je dao oko četiri milijuna KM. Ginex i PTG imaju odlične rezultate i sve bolje posluju. Cilj kompanija je zilazak na međunarodna tržišta gdje posljednbjih godina raste potražnja za proizvodima namjenske industrije.

Inače, Hamid Pršeš je najveći pojedinačni dioničar Privredne banke Sarajevo.

Poznato je da je Pršeš bio član uprave Društva za upravljanje PIF-om “ŠIB-AR invest”, u kojem je, osim narečenog, sjedio i dio “kreme” SDA.

Pršeš je poznat i sa svojim bliskim vezama sa Edhemom Bičakčićem, nekadašnjim premijerom Federacije BiH, “veteranom sudskih procesa”, kako je sam sebe u jednom intervjuu nazvao. U to vrijeme Pršeš je bio na čelu BOR banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik