Solana nije državna, Opština da vodi računa o akcionarima

Bez autora
Jul 08 2020

Eurofond, Trend i Cama ukazali su na potrebu da Opština Ulcinj koja ima namjeru da preuzme privatnu imovinu Solane "Bajo Sekulić" ima na umu i obeštećenje akcionara, a podsjećaju i na postojeći stečaj u tom preduzeću.

Kako se navodi u saopštenju investicionih fondova, kao što povjerioci imaju pravo na zaštitu svojih interesa kroz stečajnu masu, isto tako smatraju da i akcionari imaju pravo na zaštitu svojih interesa.

"Opština Ulcinj donosi odluku o raspolaganju tuđom imovinom, a svi znamo da Solana nije državna imovina. Činjenicu da je Solana privatizovana Opština Ulcinj negira, te tako prećutno isleđuje i preispituje odluke države od prije dvije decenije. Odluku o privatizaciji nisu pokrenuli fondovi, manjinski ili većinski akcionari, oni tada nisu ni postojali, već je proces privatizacije pokrenula država, izdajući akcije koje su morale imati svoju određenu vrijednost i pokriće, a svi znamo da je izdavanje akcija bez pokrića krivično djelo. Dakle jasno je da je Solana privatizovana odlukom države, kao i mnoge druge firme", kazao je predsjednik nadzornog Odbora Eurofonda Nenad Štibilj.

Većinski dio državnog kapitala Fonda za razvoj (53,74%) Solane podijeljen je kroz vaučere, a ostatak državnog kapitala (fondu PIO i ZZZ) prodat je na berzi tako da država u Solani ima 0% državnog kapitala. Kompletna privatizacija Solane desila se javnom i transparentnom kupovinom na berzi, nije bilo nikakvih ugovora i kupovine van berze.

Kako objašnjava Štibilj, ove činjenice su od krucijalnog značaja u slučaju eventualnog spora, jer za sve postoje transparentni i zakoniti materijalni dokazi iako je iz nekog razloga javnost ciljano i konstantno dezinformisana.

"Neozbiljno je da jedna Opština sprovodi bilo kakve postupke koje mogu imati pravne posljedice na veliki broj akcionara, a sve na osnovu nečijeg interesnog marketinga. Ponavljamo, svaka akcija Solane kupljena je javno i transparentno na berzi, a svako ko iole ozbiljno radi svoj posao će odvojiti vrijeme da provjeri te informacije", dodao je Štibilj.

Kako je dodao, treba imati u vidu da se Ulcinjska Solana obratila još 2011. godine Savjetu za privatizaciju radi davanja mišljena da je plaćena tržišna nadoknada u postupku privatizacije i da je stečeno pravo svojine i po tom osnovu, a da Savjet još uvijek nije donio odluku na koju je obavezan u smislu navedenog zakona o svojinsko pravnim odnosima.

"Tokom prethodnih dvadeset godina, akcijama Solane se trgovalo, a one su i dan danas na berzi. Cijena se mijenjala i u jednom trenutku je dostizala vrijednost do 65 eura po akciji, a njima smo trgovali mi, današnji akcionari, kojih ima 30.000, a mogli su trgovati svi koji su željeli. Iza ovih akcija stoji vrijednost imovine Solane. Obzirom da Opština Ulcinj kreće u preuzimanje Solane, očekujemo obeštećenje i podsjećamo na postojeći stečaj", navodi Štibilj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik