Stigle četiri ponude za kupnju Croatia banke

Bez autora
Sep 15 2020

Iako se za kupnju Croatia banke nije očekivao osobit interes, na kraju su stigle četiri ponude, što se smatra da je “iznad očekivanja”.

Poziv za iskaz interesa za kupnju Croatia banke Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka objavila je 6. srpnja, a na njega su se javila dva zainteresirana ulagatelja iz Europe, jedan iz SAD-a i jedan iz Hong Konga. Sada slijedi postupak dubinskog snimanja Croatia banke, koji će trajati do 9. listopada, a zaključenje transakcije očekuje se u idućim mjesecima.

Pripajanje

Kada se Vlada odlučila za prodaju banke, računalo se da možda neće biti interesa za preuzimanje te male banke koja trenutačno drži tek 0,5 posto tržišta, već tri godine posluje s gubitkom i ne uspijeva udovoljiti regulatornim standardima (adekvatnost kapitala joj je 13,2 posto, a trebala bi biti 15,19 posto).

U tom slučaju razmatralo se i pripajanje Hrvatskoj poštanskoj banci koja se nametnula kao sigurna alternativa, s obzirom na to da je uspješno preuzela Jadransku banku.

Iako se u ovom trenutku čini da bi Croatia banku mogao preuzeti neki međunarodni igrač, uključujući i inozemnog vlasnika neke od hrvatskih banaka, upravo iskustvo preuzimanja Jadranske banke upućuje da ne treba isključiti opciju da konačni “pobjednik” na kraju opet bude HPB.

Kada je DAB prodavao saniranu i očišćenu Jadransku banku, interes je pokazalo čak sedam kupaca, pet potencijalnih investitora ušlo je u postupak dubinskog snimanja, a na kraju je samo jedan od njih predao obvezujuću ponudu.

Atraktivna ponuda

No, i ona je na kraju odbijena. Tom prigodom, prije tri godine, direktorica DAB-a Marija Hrebac pojasnila je da je Agencija zaprimila izuzetno atraktivnu financijsku ponudu, u smislu cijene i dodatne dokapitalizacije, ali u daljnjem postupku “nije uspjela nedvojbeno utvrditi identitet potencijalnog investitora kao ni porijeklo ponuđenih sredstava”.

Iako je DAB u početku očekivao da bi za Jadransku banku mogao dobiti najmanje 50 milijuna kuna, na kraju je morao potražiti “alternativno rješenje”, banku je preuzeo HPB za oko 12 milijuna kuna. Nekad privatna Croatia banka u teškoće je zapala 1999. godine i od tada je u vlasništvu države koju ju je u tom razdoblju tri puta dokapitalizirala. No, to banci nije pomoglo, pa je glavni motiv sadašnje prodaje upravo ojačati njenu kapitalnu poziciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik