Sud naredio bankrot

Bez autora
Sep 28 2010

Sud nalaže bankrot profitabilnom preduzeću, radnici najavljuju štrajk, a Agencija za privatizaciju podržava njihov stav. Iako zvuči neverovatno, upravo se ovakva priča odvija ovih dana u Vršačkoj pivari. Naime, i 59 zaposlenih i Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik profitabilne “Vršačke pivare”, imaju isti cilj: nastavak proizvodnje. Ipak, proizvodni pogoni su stali, pošto je Privredni sud u Pančevu naložio upravo njeno obustavljanje i unovčavanje imovine. Ovo je prvi slučaj da Privredni sud donese zaključak po kome se naređuje bankrot, a da to nije na predlog stečajnog upravnika. Osim toga, oni se bore da preduzeće opstane jer dobro posluje, čak je ostvarilo i mali profit. Nastavkom poslovanja ne samo da je Pivara pokrila sve troškove poslovanja, već je i uvećala stečajnu masu. Zato je Agencija, kao stečajni upravnik, uložila i prigovor protiv zaključka stečajnog sudije Privrednog suda u Pančevu.

Sud naredio bankrotSud nalaže bankrot profitabilnom preduzeću, radnici najavljuju štrajk, a Agencija za privatizaciju podržava njihov stav.

Iako zvuči neverovatno, upravo se ovakva priča odvija ovih dana u Vršačkoj pivari. Naime, i 59 zaposlenih i Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik profitabilne “Vršačke pivare”, imaju isti cilj: nastavak proizvodnje. Ipak, proizvodni pogoni su stali, pošto je Privredni sud u Pančevu naložio upravo njeno obustavljanje i unovčavanje imovine.

- Ovo je prvi slučaj da Privredni sud donese zaključak po kome se naređuje bankrot, a da to nije na predlog stečajnog upravnika - rečeno je Novostima u Agenciji za privatizaciju.

- Osim toga, mi se borimo da preduzeće opstane jer dobro posluje, čak je ostvarilo i mali profit. Nastavkom poslovanja ne samo da je Pivara pokrila sve troškove poslovanja, već je i uvećala stečajnu masu. Zato je Agencija, kao stečajni upravnik, uložila i prigovor protiv zaključka stečajnog sudije Privrednog suda u Pančevu.

Zašto se, onda, nalaže obustava proizvodnje i unovčenje imovine?

- Ovakav zaključak je isključivo i jedino u interesu stečajnog poverioca DP “Drugi oktobar”, komunalnog preduzeća iz Vršca, to nije interes većinskih stečajnih poverilaca, a ni samog stečajnog dužnika - napominje se u prigovoru Agencije za privatizaciju upućenog Privrednom sudu.

Naime, po navodima, ovo komunalno preduzeće u društvenoj svojini neovlašćeno je isključilo isporuku vode pivari, te je zbog toga propalo pivo koje je bilo u postupku proizvodnje, i fabrici nanesen gubitak od oko 1,5 miliona dinara.

Stečajni upravnik informisao je stečajnog sudiju i o drugim postupcima koje ovaj poverilac preduzima kako bi sprečio normalno odvijanje stečajnog postupka. Inače, ovo preduzeće nikako nije najveći stečajni poverilac. To je upravo Republika Srbija, koja od Pivare potražuje novac po osnovu poreza.

Dok pišemo ovaj tekst, proizvodnja u Pivari stoji. Koliki će biti gubici zavisi od toga koliko vremena će biti potrebno da se reši sudbina prigovora koji je sudu uputila Agencija za privatizaciju. Radnici, ovaj put, neće sedeti skrštenih ruku. Najavljuju proteste ispred Privrednog suda, zahtevajući odgovore na svoja pitanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik