‘Sunčani Hvar’ prodaje nekretnine

Bez autora
Jan 25 2011

Radnike “Sunčanog Hvara”, najveće otočne hotelske kuće, više gotovo ništa ne može iznenaditi. Razočaranja je na pretek, jer je najprije njih 39 navodno svojim dragovoljnim pristankom završilo u prijevremenoj mirovini, a sada se i 28 menadžera uglavnom telefonski poziva kako bi ih se obavijestilo da im od 25. siječnja počinje teći otkazni rok unatoč tome što su krajem 2010. zajedno s ostalim zaposlenicima prihvatili minimalne plaće za idućih pet mjeseci. Žalosna je to činjenica, pogotovo što su među njima čak 22 otočana, a nekoliko radnika ima više od 25 godina staža. Te nezadovoljne ljude naročito je pogodila tvrdnja Uprave da ih se više ne može dodatno osposobiti ili zaposliti za rad na drugome mjestu, no sve njih baš kao i ostale stanovnike grada podno Španjole poput groma iz vedra neba pogodila je vijest da je na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora većinom glasova donesena odluka o davanju suglasnosti Upravi za prodaju nekretnina.

‘Sunčani Hvar’ prodaje nekretnineRadnike “Sunčanog Hvara”, najveće otočne hotelske kuće, više gotovo ništa ne može iznenaditi.

Razočaranja je na pretek, jer je najprije njih 39 navodno svojim dragovoljnim pristankom završilo u prijevremenoj mirovini, a sada se i 28 menadžera uglavnom telefonski poziva kako bi ih se obavijestilo da im od 25. siječnja počinje teći otkazni rok unatoč tome što su krajem 2010. zajedno s ostalim zaposlenicima prihvatili minimalne plaće za idućih pet mjeseci.

Žalosna je to činjenica, pogotovo što su među njima čak 22 otočana, a nekoliko radnika ima više od 25 godina staža. Te nezadovoljne ljude naročito je pogodila tvrdnja Uprave da ih se više ne može dodatno osposobiti ili zaposliti za rad na drugome mjestu, no sve njih baš kao i ostale stanovnike grada podno Španjole poput groma iz vedra neba pogodila je vijest da je na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora većinom glasova donesena odluka o davanju suglasnosti Upravi za prodaju nekretnina – kavane “Pjaca”, kampa “Vira”, pa čak i poslovne zgrade na Dolcu.

Dakle, na neki način su se obistinile tvrdnje gradonačelnika Pjerina Bebića koji je cijelo vrijeme govorio da se ORCO grupa u Hvar nije došla baviti turizmom, nego prodajom nekretnina. Odluku o rasprodaji nije ni bilo teško donijeti jer u NO, na čijem čelu je Jacques Bourgeois, sjedi pet članova ORCO Grupe, te Kruno Peronja u ime HFP-a i Tomislav Dujmović kao zastupnik radnika.

Onima koji u Hvaru vedre i oblače očito su potrebna dodatna novčana sredstva za preživljavanje, a što se prodaje tiče dano je očekivano obrazloženje da spomenute nekretnine nisu od strateškog interesa za tvrtku i da se može uredno poslovati i bez njih.

Do predstavnika radnika se, međutim, nije moglo, ali Hvarani kako iz njihovih izjava proizlazi vjeruju da mjerodavni u Republici Hrvatskoj, pored nezapamćenog srozavanja turizma i ugleda destinacije, neće dopustiti rasprodaju imovine koju su uglavnom oni sami stvarali. S druge strane, kavana “Pjaca” je u najmu, isto kao i kamp “Vira”, gdje još uvijek nisu razriješeni ni imovinsko-pravni odnosi.

Osim toga, pravo prvokupa spomenutih nekretnina bi prema svemu sudeći trebali imati Grad i država, a hoće li se Uprava nekoć renomirane tvrtke u dogledno vrijeme radi prodaje iz poslovne zgrade iseliti u pomoćne prostorije nekog od hotela tek će se vidjeti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik