Tešnjaci preuzeli Vispak

Bez autora
Nov 29 2010

U Vispaku je održana vanredna Skupština dioničara na kojoj je i zvanično firma AS iz Jelaha kod Tešnja postala većinski vlasnik visočke prehrambene kompanije. Time je AS postao vodeća bh. grupacija u oblasti proizvodnje konditorskih proizvoda. AS je jesenas krenuo u kupovinu Vispakovih dionica na Sarajevskoj berzi koju je zaokružio protekle sedmice dvjema akvizicijama od oko 500.000 maraka i time postao pojedinačno najveći vlasnik dionica. Manje udjele, uz tri fonda, imaju i mali dioničari. Osim promjene u vlasničkoj strukturi u narednom periodu bi trebalo da se mnogo više iskoriste potencijali obje kompanije u samoj proizvodnji, distribuciji i prodaji proizvoda. Kada se sumiraju proizvodni kapaciteti Vispaka i AS-a, to je veoma ozbiljna prehrambena industrija s jako širokim asortimanom i velikim potencijalima u distribuciji. Novi vlasnik je izrazito jak u mikrodistribuciji, a Vispak ima dobru distribuciju prema lancima i veoma solidan izvoz od Kanade do Australije.

Tešnjaci preuzeli VispakU Vispaku je održana vanredna Skupština dioničara na kojoj je i zvanično firma AS iz Jelaha kod Tešnja postala većinski vlasnik visočke prehrambene kompanije.

Time je AS postao vodeća bh. grupacija u oblasti proizvodnje konditorskih proizvoda.

Obostrana korist

AS je jesenas krenuo u kupovinu Vispakovih dionica na Sarajevskoj berzi koju je zaokružio protekle sedmice dvjema akvizicijama od oko 500.000 maraka i time postao pojedinačno najveći vlasnik dionica. Manje udjele, uz tri fonda, imaju i mali dioničari.

Osim promjene u vlasničkoj strukturi, prema riječima direktora Džemala Čabaravdića, u narednom periodu bi trebalo da se mnogo više iskoriste potencijali obje kompanije u samoj proizvodnji, distribuciji i prodaji proizvoda.

- Kada sumiramo proizvodne kapacitete Vispaka i AS-a, to je veoma ozbiljna prehrambena industrija s jako širokim asortimanom i velikim potencijalima u distribuciji. Novi vlasnik je izrazito jak u mikrodistribuciji, a Vispak ima dobru distribuciju prema lancima i veoma solidan izvoz od Kanade do Australije. Vjerujem da će u budućnosti ove dvije proizvodne kompanije osigurati bolji plasman široke palete proizvoda - kaže direktor Vispaka Čabaravdić.

AS je u stopostotnom vlasništvu tešanjskog biznismena Sulejmana Hrvića, a u Visokom je prisutan već tri godine kupovinom tvornice keksa Kent-elit. Vodeći se informacijama o statusu tamošnjih radnika, može se zaključiti da strah Vispakovih uposlenika zbog promjene vlasničke strukture nije opravdan. Predstavnici novog vlasnika najavljuju Visočanima „najbolje namjere“.

Jaki brendovi

- Želimo s našim mogućnostima, distribucijom i finansijskom moći od Vispaka i njegovih brendova napraviti bosansku varijantu modernih i stabilnih prehrambenih proizvođača, po uzoru na susjede. Kriza je ostavila posljedice na Vispak i mi želimo da ih otklonimo - kaže Rusmir Hrvić, zamjenik direktora AS-a.

Semir Sejdinović, predsjednik Skupštine Vispakovih dioničara, kaže da će grupacija vratiti izgubljene Vispakove pozicije na tržištu, naročito imajući u vidu finansijsku snagu ASa, „čime će se osnažiti poziciju obje kompanije i na domaćem i na inozemnom tržištu“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik