Tri preduzeća ponuđena na prodaju

Bez autora
Jan 17 2021

U toku su tri javna poziva za prodaju kapitala preduzeća u privatizaciji i to za "Krušik - plastika" AD Osečina, "VPD Smederevo" DOO i "Ribarsko gazdinstvo" AD Beograd, a u međuvremenu nadležni intezivno rade na strateškom aktu kojim će se regulisati politika državnog vlasništva.

U Ministarstvu privrede objašnjavaju da je glavni cilj tog strateškog dokumenta ekonomično i optimalno upravljanje privrednim društvima čiji je vlasnik Republika Srbija.

-To će se realizovati kroz centralizovanje vlasničkih odgovornosti i nadležnosti, zatim razvoj doslednog okvira za vlasništvo i upravljanje primenjivog na sva državna preduzeća, kao i korporativizaciju javnih preduzeća - preciziraju u nadležnom Ministarstvu.

Oni ističu da će raditi na prevazilaženju problema koji su se pojavljivali u dosadašnjoj praksi, i to pre svega kroz izradu analize stanja, identifikovanje problema i uspostavljanje jedinstvenog sistema za upravljanje u državnim preduzećima. Državna preduzeća podrazumevaju sva privredna društva u kojima je Republika Srbija vlasnik, uključujući i javna preduzeća.

Kada je reč o privatizaciji, nakon privremenog usporavanja privatizacionih aktivnosti u 2020. godini usled pandemije korona virusa, Ministarstvo privrede očekuje da će se u ovoj godini popraviti tržišni uslovi i da će se ubrzati postupak privatizacije.

Podsećaju da je Ministarstvo privrede u prethodnom periodu aktivno radilo na smanjenju broja preduzeća u privatizaciji i da je taj broj smanjen sa preko 560 preduzeća na 79, koliko se trenutno nalazi u privatizacionom portfelju. Od toga, za oko 20 postoje svi uslovi da se objavi javni poziv.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik