Turci još merkaju “JAT”

Bez autora
Sep 02 2010

Konsultant za osnivanje nove avio-kompanije, koja će od “Jat ervejza” preuzeti ulogu nacionalnog avio-prevoznika, biće izabran već krajem oktobra i imaće rok od godinu dana da završi posao. U toku avgusta je raspisan prethodni raspis za izbor, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, rok je 30 dana za raspisivanje oglasa i još 22 dana za prijavljivanje tako da se očekuje da će konsultant biti izabran već krajem oktobra. Vlada Srbije donela je odluku da se proda većinski paket u novom preduzeću, ali da će to koliki će deo ostati državi zavisiti od toga ko će se prijaviti na kasnijem tenderu za strateško partnerstvo. Novo preduzeće može da bude osnovano u bilo kom trenutku, a do sada nije stvoreno isljučivo zbog ekonomskih razloga. Da ne bi pravili nepotrebne troškove, preduzeće će biti osnovano tek kada bude doneta odluka da počne da radi...

Turci još merkaju “JAT”Konsultant za osnivanje nove avio-kompanije, koja će od “Jat ervejza” preuzeti ulogu nacionalnog avio-prevoznika, biće izabran već krajem oktobra i imaće rok od godinu dana da završi posao, najavio je u četvrtak državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković.

U toku avgusta je raspisan prethodni raspis za izbor, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, rok je 30 dana za raspisivanje oglasa i još 22 dana za prijavljivanje tako da se očekuje da će konsultant biti izabran već krajem oktobra.

Prema tvrdnjama državnog sekretara za infrastrukturu, Vlada Srbije donela je odluku da se proda većinski paket u novom preduzeću, ali da će to koliki će deo ostati državi zavisiti od toga ko će se prijaviti na kasnijem tenderu za strateško partnerstvo.

Novo preduzeće, prema njegovim rečima, može da bude osnovano u bilo kom trenutku, a do sada nije stvoreno isljučivo zbog ekonomskih razloga.

- Da ne bi pravili nepotrebne troškove, preduzeće će biti osnovano tek kada bude doneta odluka da počne da radi - rekao je Miljković.

Sve ostalo je, dodao je on, potpuno spremno i kada sa konsultantom bude napravljen dogovor o početku prenošenja kapitala odnosno zajedničkom ulaganju, neposredno pre toga će novo preduzeće biti i osnovano.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj je kazao da je “Turkiš erlajnz” i dalje zainteresovan za strateško partnerstvo sa “Jat ervejzom” i da se pregovori još obavljaju na nivou tih avio-kompanija.

- Jedino smo dobili informaciju od odlazećeg ambasadora Turske da je “Turkiš erlajnz” i dalje zainteresovan za taj aranžman, uz napomenu da u ovom trenutku u Turskoj traje proces promene vlade - rekao je Miljković.

On je kazao da se čeka izbor nove vlade u toj zemlji i da će se onda ući u nove pregovore.

Vladin zaključak, koji je usvojen 16. aprila na telefonskoj sednici, donet je pošto su Radna grupa za poslovnu konsolidaciju “Jat ervejza” i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno, a Ministarstvo za infrastrukturu je zatim najavilo da će Vlada uložiti 400.000 dolara u osnivanje novog preduzeća.

Što se tiče ugovora o nabavci osam aviona koji je “Jat” potpisao 26. maja 1998. sa francuskim “Erbasom”, Miljković je kazao da će srpski avio-prevoznik kupiti od proizvođača iz Tuluza model “erbas 319”, ne precizirajući koliko će aviona biti nabavljeno.

- To će biti “erbas 319” koji je otprilike sličan “boingu 727”, koji odgovara ovoj organizaciji vazdušnog saobraćaja, s tim što će to biti novi avioni, koji će biti jeftiniji za održavanje i zahtevaće licenciranje pilota “Jata”, kao i mehaničara i inženjera iz “Jat tehinke” - naveo je državni sekretar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik