Turkiš erlanjz želi Jat i LOT

Bez autora
May 17 2010

Turkiš erlajnz (Turkish Airlines) zainteresovan je za kupovinu poljskog LOT-a i srpskog Jat ervejza (Airways). Turkiš erlajnz ne želi da propusti prilike koje pruža konsolidacija vazdušnog saobraćaja u Evropi prouzrokovan krizom. Njihova dalja ekspanzija je neizbežna. Ne moraju odmah da kupuju većinske pakete akcija. Ipak, treba od nečega početi. Imaju partnerski odnos sa Lufthansom, imaju udeo u BH erlajnzu (B&H Airlines) i u austrijskom Do end Co restorans, i svi se razvijaju u skladu sa planovima. U turskom avioprevozniku država ima paket akcija od 49 odsto, pa nisu zainteresovani za druge kompanije u istočnoj Evropi, osim za poljski LOT i srpski Jat, sa kojim se pregovara, iako su na prodaju i češki, mađarski i ukrajinski avioprevoznici. U srednjoj Evropi interesuje ih samo LOT, jer se uklapa u njihov biznis model, odnosno stvaranje prve evropske avio kompanije sa pet zvezdica. Saradnju žele da počnu od džoint venčera na pojedinim trasama. Turski erlajnz želi da kupi LOT, ali iščekuje dok ne završi restrukturalizaciju u koju je krenuo.

Turkiš erlanjz želi Jat i LOTTurkiš erlajnz (Turkish Airlines) zainteresovan je za kupovinu poljskog LOT-a i srpskog Jat ervejza (Airways), kazao je direktor turske aviokompanije Temel Kotil.

Kako je rekao za poljski dnevnik Žečpospolita, Turkiš erlajnz ne želi da propusti prilike koje pruža konsolidacija vazdušnog saobraćaja u Evropi prouzrokovan krizom.

- Naša dalja ekspanzija je neizbežna. Ne moramo odmah da kupujemo većinske pakete akcija. Ipak, treba od nečega početi. Imamo partnerski odnos sa Lufthansom, imamo udeo u BH erlajnzu (B&H Airlines) i u austrijskom Do end Co restorans, i svi se razvijaju u skladu sa planovima - kazao je Kotil i dodao da turski avioprevoznik, u kome država ima paket akcija od 49 odsto, nije zainteresovan za druge kompanije u istočnoj Evropi, osim za poljski LOT i srpski Jat, sa kojim se pregovara, iako su na prodaju i češki, mađarski i ukrajinski avioprevoznici.

- U srednjoj Evropi interesuje nas samo LOT, jer se uklapa u naš biznis model, odnosno stvaranje prve evropske avio kompanije sa pet zvezdica. Našu saradnju želim da počnem od džoint venčera na pojedinim trasama - kazao je on i istakao da Turskih erlajnz želi da kupi LOT, ali iščekuje dok ne završi restrukturalizaciju u koju je krenuo.

Kotil je kazao da Turkiš erlajnz obnavlja flotu, uvodi nove letove i namerava ove godine da zaposli još oko 1.500 ljudi, dok istovremeno ostale aviokompanije zbog krize štede i smanjuju broj linija, kao i broj zaposlenih.

Ove godine Turskih erlajnz, koji je član Star alijanse, uvodi novih 17 letova sa ambicijom da dugoročno postane treći po značaju avioprevoznik u Evropi, posle Lufthanse i Er Frans-KLM, a do kraja godine poveća broj tranzitnih putnika za 40 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik