U FDM-u sve izvjesniji stečaj

Bez autora
Sep 16 2010

Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) ni u produženom roku tendera, koji je istekao prije dva dana, nije dobila prijave potencijalnih kupaca 67 posto državnog kapitala Fabrike duhana Mostar (FDM). Agencija sada ima mogućnost da postupi po dvije varijante. Prva je da sačeka još neko vrijeme, s obzirom na to da su neke firme pokazale interesiranje za FDM, a druga je da u skladu sa Zakonom o privrednim društvima pokrene stečaj u mostarskoj fabrici. Još u prvom roku interesiranje je pokazala turska kompanija My Group, ali kada je dobila podatke o FDM-u, javila nam je da odustaje. U međuvremenu se pojavila i njemačka kompanija German Tobacco, koja je tražila da rok bude produžen do 13. septembra kako bi mogla izvršiti pripreme i uvid u stanje, što je i učinjeno. Putem svoje konsultantske kuće u BiH javili su se da su imali problema zbog neke saobraćajne nesreće. Jesu li oni definitivno odustali, to moramo vidjeti.

U FDM-u sve izvjesniji stečajAgencija za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) ni u produženom roku tendera, koji je istekao prije dva dana, nije dobila prijave potencijalnih kupaca 67 posto državnog kapitala Fabrike duhana Mostar (FDM), potvrdio nam je Hamdija Kulović, pomoćnik direktora APF-a.

Dvije varijante

On je pojasnio da Agencija sada ima mogućnost da postupi po dvije varijante. Prva je da sačeka još neko vrijeme, s obzirom na to da su neke firme pokazale interesiranje za FDM, a druga je da u skladu sa Zakonom o privrednim društvima pokrene stečaj u mostarskoj fabrici.

- Još u prvom roku interesiranje je pokazala turska kompanija My Group, ali kada je dobila podatke o FDM-u, javila nam je da odustaje. U međuvremenu se pojavila i njemačka kompanija German Tobacco, koja je tražila da rok bude produžen do 13. septembra kako bi mogla izvršiti pripreme i uvid u stanje, što je i učinjeno. Putem svoje konsultantske kuće u BiH javili su se da su imali problema zbog neke saobraćajne nesreće. Jesu li oni definitivno odustali, to moramo vidjeti - kaže Kulović za "Avaz".

Haotično stanje

On je istakao da se tokom drugog roka za prodaju FDM-a javila i kompanija Lucky Exim iz Ukrajine, čiji su predstavnici posjetili mostarsku fabriku. Kulović nam je rekao kako su Ukrajinci mislili da FDM ima veće mogućnosti proizvodnje od postojećih, pa se stoga APF-u vjerovatno više nisu javili.

- Činjenica je da trenutno nemamo nijednu prijavu. Nismo optimisti da će se narednih desetak dana dogoditi bilo šta. Želimo ostaviti još malo vremena. Jasno nam je da je u FDM-u trenutno haotično stanje. Fabrika nema direktora i već odavno ne radi. Stečaj treba biti posljednje rješenje - kaže Kulović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik