Uprava BAS-a ne podržava ponudu za preuzimanje kompanije

Bez autora
Jan 10 2011

Upravni odbor Beogradske autobuske stanice (BAS) kaže da ne podržava ponudu za preuzimanje ove kompanije koju je pre 10 dana dalo preduzeće "Damjan" d.o.o. iz Banja Luke. U mišljenju Upravnog odbora BAS-a u vezi sa ponudom za preuzimanje, navodi se da je ponuđena cena od 760 dinara "neprihvatljiva, jer je za 48,32 odsto niža od knjigovodstvene vrednosti". Mišljenje UO BAS-a je da poslovno iskustvo i bonitet ponuđača nisu garancija za ostvarenje namera iskazanih u ponudi, kao i da kompanija "Damjan" nema nikakva iskustva u obavljanju osnovne delatnosti, pa se dovodi u pitanje uspešnost, sigurnost i kontinuitet obavljanja delatnosti, a time i ostvarenje planova razvoja. Uprava BAS-a je takođe navela da pregovora sa članovima UO nije bilo, te da je netačan navod ponuđača da su članovi uprave ponudu ocenili kao veoma pozitivnu, čime su obmanuti mali akcionari. Banjalučko preduzeće "Damjan" d.o.o. objavilo je krajem prošle godine da želi da preuzme 40,31 odsto akcija BAS-a po ceni od 760 dinara po pojedinačnoj akciji.

Uprava BAS-a ne podržava ponudu za preuzimanje kompanijeUpravni odbor Beogradske autobuske stanice (BAS) kaže da ne podržava ponudu za preuzimanje ove kompanije koju je pre 10 dana dalo preduzeće "Damjan" d.o.o. iz Banja Luke.

U mišljenju Upravnog odbora BAS-a u vezi sa ponudom za preuzimanje, navodi se da je ponuđena cena od 760 dinara "neprihvatljiva, jer je za 48,32 odsto niža od knjigovodstvene vrednosti".

Mišljenje UO BAS-a je da poslovno iskustvo i bonitet ponuđača nisu garancija za ostvarenje namera iskazanih u ponudi, kao i da kompanija "Damjan" nema nikakva iskustva u obavljanju osnovne delatnosti, pa se dovodi u pitanje uspešnost, sigurnost i kontinuitet obavljanja delatnosti, a time i ostvarenje planova razvoja.

Uprava BAS-a je takođe navela da pregovora sa članovima UO nije bilo, te da je netačan navod ponuđača da su članovi uprave ponudu ocenili kao veoma pozitivnu, čime su obmanuti mali akcionari.

Banjalučko preduzeće "Damjan" d.o.o. objavilo je krajem prošle godine da želi da preuzme 40,31 odsto akcija BAS-a po ceni od 760 dinara po pojedinačnoj akciji.

BAS je akcionarsko društvo sa 311.187 izdatih akcija, a ponuda ponuđača je uslovna - "Damjan" d.o.o. želi da stekne minimum 125.461 akciju sa pravom glasa i maksimum 100 odsto akcija preduzeća.

Prema podacima iz Centralnog registra, najveći broj akcija ima Akcionarski fond - 30,31 odsto, slede PIO fond sa 10 odsto akcija, "Kruna komerc" - 0,56 odsto i "Libertas Ivanjica" - 0,49 odsto akcija BAS-a, dok su preostali akcionari uglavnom fizička lica.

Kako se navodi u ponudi za preuzimanje, ponuđač namerava da, u slučaju da ponuda bude uspešna, nastavi sa obavljanjem delatnosti.

Ponuđač je naveo i da "ima nameru očuvanja poslova zaposlenih i uprave, kao i unapređivanje metarijalnih uslova i zapošljavanja".

Ponuda preduzeća "Damjan" d.o.o, čija je osnovna delatnost hotelijerstvo, važi do 18. januara, a ponuđač se obavezao da će najkasnije tri radna dana nakon zatvaranja ponude platiti za preuzete akcije.

U ponudi je objavljeno da je nominalna vrednost pojedinačne akcije BAS-a 1.000 dinara, dok je knjigovodstvena vrednost jedne akcije na dan 31. decembar 2009. godine 1.470,67 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik