Upravni odbor BAS-a protiv ponude "Kruna-komerca"

Bez autora
Jan 24 2011

Upravni odbor Beogradske autobuske stanice (BAS) ocenio je neprihvatljivim ponude za preuzimanje akcija tog preduzeća, koje su tokom prošle sedmice uputile trgovačka firma "Kruna-komerc" iz Beograda i investiocioni fond "Proinvestments" iz Slovenije. Ponuđač, kako kažu u BAS-u, nema nikakva iskustva u poslu kojim se bavi BAS, a ponuđene cene za akcije oba ponuđača niže od njihovih knjigovodstvenih vrednosti. Cena ponuđača "Kruna - komerc" od 1.000 dinara po akciji, po mišljenju UO BAS-a niža je za 32 odsto od knjigovodstvene vrednosti, dok je cena "Proinvestmenta" od 770 dinara po hartiji, niža za 47,6 odsto. Država je vlasnik 40 odsto akcija BAS-a a ostale akcije su u vlasništvu manjinskih akcionara, uglavnom sadašnjih i bivših radnika BAS-a. "Kruna-komerc" je najveći manjinski akcionar BAS-a sa udelom od 0,6 odsto, odnosno 1.770 akcija. Ta kompanija se bavi unutrašnjom i spoljnom trgovinom i spremna je da preuzme najmanje 34 odsto akcija BAS-a, odnosno maksimalno 99,43 odsto ukupnog broja deonica.

Upravni odbor BAS-a protiv ponude "Kruna-komerca"Upravni odbor Beogradske autobuske stanice (BAS) ocenio je neprihvatljivim ponude za preuzimanje akcija tog preduzeća, koje su tokom prošle sedmice uputile trgovačka firma "Kruna-komerc" iz Beograda i investiocioni fond "Proinvestments" iz Slovenije.

Ponuđač, kako kažu u BAS-u, nema nikakva iskustva u poslu kojim se bavi BAS, a ponuđene cene za akcije oba ponuđača niže od njihovih knjigovodstvenih vrednosti.

Cena ponuđača "Kruna - komerc" od 1.000 dinara po akciji, po mišljenju UO BAS-a niža je za 32 odsto od knjigovodstvene vrednosti, dok je cena "Proinvestmenta" od 770 dinara po hartiji, niža za 47,6 odsto.

Država je vlasnik 40 odsto akcija BAS-a a ostale akcije su u vlasništvu manjinskih akcionara, uglavnom sadašnjih i bivših radnika BAS-a.

"Kruna-komerc" je najveći manjinski akcionar BAS-a sa udelom od 0,6 odsto, odnosno 1.770 akcija. Ta kompanija se bavi unutrašnjom i spoljnom trgovinom i spremna je da preuzme najmanje 34 odsto akcija BAS-a, odnosno maksimalno 99,43 odsto ukupnog broja deonica.

"Proinvestments" namerava da stekne minimum 40,31 odsto akcija sa pravom glasa, a maksimalno 100 odsto deonica BAS-a, odnosno 311.187 akcija, koliko ih je emitovano na Berzi.

Za Upravni odbor BAS-a neprihvatljiva je i ponuda koju je dala banjalučka kompanija Damjan, koja je ponudila 760 dinar za jednu akciju.

Sve tri ponude su otvorene do 7. februara.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić je rekao da država neće prodati svoj paket akcija u BAS-u ni jednom ponuđaču i da je najbolje rešenje za BAS da ga preuzme Grad Beograd.

Čelnici Beograda potvrdili su zainteresovanost za preuzimanje BAS-a koji je u 2009. godini imao prihod veći od milijardu dinara i neto dobit od 1,3 miliona.

BAS je akcionarsko društvo sa 311.187 izdatih akcija, a prema podacima iz Centralnog registra, najveći broj akcija ima Akcionarski fond - 30,31 odsto, slede PIO fond sa 10 odsto akcija, "Kruna komerc" - 0,56 odsto i "Libertas Ivanjica" - 0,49 odsto akcija BAS-a, dok su preostali akcionari uglavnom fizička lica.

Akcijama BAS-a na Beogradskoj berzi se trguje od maja 2007. godine.

Cena te vlasničke hartija je počela ra raste posle objavljivanja ponuda za preuzimanje i trenutno je 1.382 dinara. Najviša cena akcije BAS-a bila je 3.005 dinara, a najniža 630 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik