Uskoro koncesija za luku Bijela

Bez autora
Jun 17 2010

Vlada će u narednom periodu raspisati tender za dodjelu koncesije za privredno korišćenje luke na području Bijele, na period od 30 godina. Vlada je usvojila Predlog koncesionog akta, kojim će biti omogućeno zainteresovanim investitorima da dobiju dugoročnu koncesiju za korišćenje luke. Pripremljen je originalan koncept, nakon što je Vlada nekoliko puta bezuspješno raspisivala tendere za privatizaciju Brodogradilišta Bijela, na kojim su nuđene državne akcije u kompaniji i koncesija za korišćenje infrastrukture. Iako nijesu našli strateškog partnera, neke strane i domaće kompanije imale su poslovne inicijative za korišćenje određenih kapaciteta Brodogradilišta, ali je u svim pregovorima problem bilo trajanje koncesije koju hercegnovsko preduzeće ima. Prema ugovoru sa Morskim dobrom, Brodogradilište prije usvajanja Zakona o lukama imalo je koncesiju od 11 godina.

Uskoro koncesija za luku BijelaVlada će u narednom periodu raspisati tender za dodjelu koncesije za privredno korišćenje luke na području Bijele, na period od 30 godina, saopštio je danas ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar.

Vlada je usvojila Predlog koncesionog akta, kojim će, prema riječima Lompara, biti omogućeno zainteresovanim investitorima da dobiju dugoročnu koncesiju za korišćenje luke.

On je kazao da je pripremljen originalan koncept, nakon što je Vlada nekoliko puta bezuspješno raspisivala tendere za privatizaciju Brodogradilišta Bijela, na kojim su nuđene državne akcije u kompaniji i koncesija za korišćenje infrastrukture.

»Iako nijesmo našli strateškog partnera, neke strane i domaće kompanije imale su poslovne inicijative za korišćenje određenih kapaciteta Brodogradilišta, ali je u svim pregovorima problem bilo trajanje koncesije koju hercegnovsko preduzeće ima«, rekao je Lompar nakon sjednice Vlade.

On je podsjetio da je, prema ugovoru sa Morskim dobrom, Brodogradilište prije usvajanja Zakona o lukama imalo koncesiju od 11 godina.

»Svi partneri mislili su da im to ne daje dovoljno vremena za realizaciju biznis planova«, dodao je Lompar.

On je objasnio da će se, ukoliko se na tender prijavi strana kompanija i dobije koncesiju, sa Brodogradilištem rješavati pitanja vrjednovanja koncesije, kao i infrastrukture.

»Ukoliko Brodogradilište dobije koncesiju, onda bi ta kompanija bila u boljoj poziciji da sa strateškim partnerima razvija parcijalne djelatnosti«, zaključio je Lompar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik