Vlada prodaje 40 odsto Telekoma

Bez autora
Mar 24 2010

Vlada Srbije odlučila je da na prodaju ponudi 40 odsto akcija Telekoma „Srbija”. Ovo je juče i zvanično saopšteno s tim da će se vlada o tome na narednoj sednici i formalno izjasniti. Sav novac od prodaje biće uložen u značajne infrastrukturne projekte. Međunarodni tender biće dvoetapni, a vlada će ga raspisati u junu ili početkom septembra. Najavljeni sistem prodaje umnogome podseća na transakciju s Mobtelom kada je sa najvećom ponuđenom cenom vlasnik te kompanije postao norveški Telenor. Naime, u prvoj pretkvalifikacionoj fazi trebalo bi da se kandiduju samo ozbiljni kupci koji bi se zatim, u drugoj etapi, licitacijom nadmetali za Telekom. Početna cena na licitaciji je najviša koju ponude zainteresovani investitori na pretkvalifikacionom tenderu. Taj iznos neće moći da bude manji od milijardu, a možda i milijardu i po evra, a o tome će preporuku dati privatizacioni savetnik.

Vlada prodaje 40 odsto TelekomaVlada Srbije odlučila je da na prodaju ponudi 40 odsto akcija Telekoma „Srbija”.

Ovo je juče i zvanično saopšteno s tim da će se vlada o tome na narednoj sednici i formalno izjasniti. Sav novac od prodaje biće uložen u značajne infrastrukturne projekte.

Međunarodni tender biće dvoetapni, a vlada će ga raspisati u junu ili početkom septembra, saznaje „Politika” u vladi. Najavljeni sistem prodaje umnogome podseća na transakciju s Mobtelom kada je sa najvećom ponuđenom cenom vlasnik te kompanije postao norveški Telenor.

Naime, u prvoj pretkvalifikacionoj fazi trebalo bi da se kandiduju samo ozbiljni kupci koji bi se zatim, u drugoj etapi, licitacijom nadmetali za Telekom.

Početna cena na licitaciji je najviša koju ponude zainteresovani investitori na pretkvalifikacionom tenderu. Taj iznos, kako se saznaje, neće moći da bude manji od milijardu, a možda i milijardu i po evra, a o tome će preporuku dati privatizacioni savetnik. Već sada se u krugovima bliskim premijeru Mirku Cvetkoviću može čuti da će Srbija insistirati na ceni ne manjoj od milijardu evra.

Na pitanje zašto se prodaje baš 40 odsto, izvor „Politike” iz vlade kaže da je taj procenat određen kako Dojče telekom ne bi bio favorizovani kandidat. Naime, Dojče telekom već ima udeo u Telekomu „Srbija” preko grčke kompanije OTE čiji je suvlasnik. Procenat od 40 odsto daje šansu i drugim zainteresovanim kupcima da postanu većinski vlasnici jer kasnije od građana i zaposlenih mogu da dokupe potrebni procenat akcija. To praktično znači da će u tom slučaju cene akcija koje budu posedovali građani biti sve skuplje.

Inače, Vlada Srbije trenutno, preko Javnog preduzeća PTT Srbija, ima 80 odsto akcija Telekoma „Srbija”. Do 30. juna Telekom bi trebalo da se transformiše iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo, tako da građani besplatno dobiju 15 odsto akcija te kompanije, a bivši i sadašnji radnici 12 odsto. To znači da bi tada država imala ukupno 53 odsto, a posle prodaje ostalo bi joj 13 odsto.

Udeo u „Telekomu” prvi put je prodao Slobodan Milošević juna 1997. godine za 1,57 milijardi nemačkih maraka (922 miliona dolara) italijanskom STET-u i grčkoj kompaniji OTE. STET je za 29 odsto kapitala platio 892 miliona maraka, a grčki OTE je za 20 odsto kapitala platio oko 680 miliona maraka.

Vlada Zorana Đinđića je u decembru 2002. godine postigla dogovor sa Telekomom Italije da otkupi svih 29 odsto njegovih akcija u Telekomu za 195 miliona evra. PTT Srbije, kao većinski vlasnik, novac je trebalo da plaća u sledećih šest godina. Početak isplate dela od 120 miliona evra planiran je bio za 2003. godinu, dok je isplata ostatka trebalo da počne nakon tri godine tokom kojih neće biti obračunavane kamate. U sumu koja je plaćena Italijanima uračunat je i dug od stotinak miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik