Vlasništvo nad PKB-om preneto na Grad Beograd

Bez autora
May 31 2010

Danas je potpisan ugovor između Vlade Srbije i Grada Beograda o prenosu vlasništva nad PKB-om na Grad. Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) ima veliku perspektivu, pod uslovom da se modernizuje, opremi i restrukturira. Kada je reč o restrukturiranju poljoprivrednih preduzeća, modernizacija PKB najveći zadatak države u poslednjih 10 godina. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Gradom Beogradom i Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, priprema program ukrupnjavanja PKB-a i još nekoliko posrnulih poljoprivrednih preduzeća. Veoma je važno da se uspostave profitabilni proizvodni programi, da se zadrže radna mesta i da se sačuva zemljišni fond PKB-a i drugih preduzeća. Ministarstvo poljoprivrede je želelo da Beograd dobije preduzeće koje će postati stabilan snabdevač i oslonac u stabilizaciji tržišta čitave Srbije. Važno je da osnovna delatnost ostane proizvodnja kvalitetne hrane, koju treba unaprediti na takav način da bude isplativa. Neophodno je i zadržati radna mesta i omogućiti ljudima da zarade platu.

Vlasništvo nad PKB-om preneto na Grad BeogradDanas je potpisan ugovor između Vlade Srbije i Grada Beograda o prenosu vlasništva nad PKB-om na Grad.

Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) ima veliku perspektivu, pod uslovom da se modernizuje, opremi i restrukturira.

Kada je reč o restrukturiranju poljoprivrednih preduzeća, modernizacija PKB najveći zadatak države u poslednjih 10 godina.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Gradom Beogradom i Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, priprema program ukrupnjavanja PKB-a i još nekoliko posrnulih poljoprivrednih preduzeća.

Veoma je važno da se uspostave profitabilni proizvodni programi, da se zadrže radna mesta i da se sačuva zemljišni fond PKB-a i drugih preduzeća. Ministarstvo poljoprivrede je želelo da Beograd dobije preduzeće koje će postati stabilan snabdevač i oslonac u stabilizaciji tržišta čitave Srbije. Važno je da osnovna delatnost ostane proizvodnja kvalitetne hrane, koju treba unaprediti na takav način da bude isplativa. Neophodno je i zadržati radna mesta i omogućiti ljudima da zarade platu.

Narednih dana radiće se na biznis planovima za nove poslove u PKB-u, kao i na planovima za unapređenje postojećih, pre svega proizvodnje mesa, mleka, povrća i ratarskih kultura.  Grad Beograd i resorno ministarstvo uložiće u tehničko-tehnološki razvoj PKB-a kako bi taj kombinat, pored sirovina, mogao da proizvodi i poluproizvode.

PKB je jedan od najvećih poljoprivrednih kombinata u Srbiji, ima 22.000 hektara zemljišta, bavi se ratarstvom, povrtarstvom i stočarstvom i snabdeva hranom tržišta Beograda i Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik