Vrnjačka vlast u „odbrani” banje

Bez autora
Sep 21 2010

Odavno nije bilo veće saglasnosti odbornika u sali vrnjačke skupštine kao na sednici održanoj povodom zaključka Vlade Srbije o privatizaciji ugostiteljskog preduzeća „Fontana” i specijalne bolnice „Merkur”. Odbornici vladajuće koalicije DS, DSS i Jedinstvena Srbija, ali i oni iz opozicije traže izmenu stava Vlade usvojenog 2. septembra ove godine, jer je, kako smatraju, predloženim načinom privatizacije zanemaren javni interes. U tom smislu, brojni govornici posebno su zamerili predlagaču Vladinog zaključka, Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj, smatrajući da se tako ne obezbeđuje siguran i nesmetan razvoj banjskog turizma. Taj Vladin zaključak obrazložio je Zoran Seizović, predsednik opštine, a on podrazumeva da se ubrzo od specijalne bolnice ,;Merkur” (inače izuzetno uspešnog kolektiva) i dela HTP „Fontana” (koja se posle poništene privatizacije nalazi u restrukturiranju) formira jedno privredno društvo. Onda bi se za to privredno društvo javnim oglasom tražio strateški partner koji bi bez ijednog dinara postao većinski vlasnik imovine novoformirane firme, a uz obavezu ulaganja deset miliona evra u naredne tri godine.

Vrnjačka vlast u „odbrani” banjeOdavno nije bilo veće saglasnosti odbornika u sali vrnjačke skupštine kao na sednici održanoj povodom zaključka Vlade Srbije o privatizaciji ugostiteljskog preduzeća „Fontana” i specijalne bolnice „Merkur”.

Odbornici vladajuće koalicije DS, DSS i Jedinstvena Srbija, ali i oni iz opozicije traže izmenu stava Vlade usvojenog 2. septembra ove godine, jer je, kako smatraju, predloženim načinom privatizacije zanemaren javni interes. U tom smislu, brojni govornici posebno su zamerili predlagaču Vladinog zaključka, Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj, smatrajući da se tako ne obezbeđuje siguran i nesmetan razvoj banjskog turizma.

Taj Vladin zaključak obrazložio je Zoran Seizović, predsednik opštine, a on podrazumeva da se ubrzo od specijalne bolnice ,;Merkur” (inače izuzetno uspešnog kolektiva) i dela HTP „Fontana” (koja se posle poništene privatizacije nalazi u restrukturiranju) formira jedno privredno društvo. Onda bi se za to privredno društvo javnim oglasom tražio strateški partner koji bi bez ijednog dinara postao većinski vlasnik imovine novoformirane firme, a uz obavezu ulaganja deset miliona evra u naredne tri godine. Da bi se to sprovelo, Vlada je svojim zaključkom dala „odrešene ruke” Ministarstvu za ekonomiju, koje je već krenulo u stvaranje neophodnih uslova za sprovođenje ove privatizacije – prenos dela imovine „Fontane”, odnosno starog i novog dela dela hotela „Zvezda” i hotel „Fontana” u državno vlasništvo, jer bi država ubuduće bila partner „strateškom partneru”. Takođe je naložena i obustava postupka privatizacije bolnice „Merkur” i donošenje neophodnih odluka o njenom pripajanju novoj firmi.

Obrazlažući šta se sve do sada u pripremi takvog predloga događalo, odnosno govoreći o uzaludnom trudu lokalnih funkcionera da o svemu budu obavešteni i, kao predstavnici opštine, konsultovani, predsednik Seizović se zapitao:

– Kakva će biti sudbina Vrnjačke Banje, da li će ona biti samo lečilište ili i na tržištu privlačno turističko mesto, ko će ubuduće upravljati banjskim parkovima, izvorištima, kome će ostati dugovi HTP „Fontana”, koja samo opštini duguje oko sto miliona dinara... mi ne znamo. O svemu tome nismo bili ni pitani ni informisani, a evo već je sročen i oglas za strateškog partnera.

Smatrajući da je na delu, kako je kazao, otvorena otimačina i optužujući za to lidera i stranku G17, odbornik Rade Simić sa liste grupe građana „Banja je zakon” naglasio je:

– Ovde se zna da je reč o već odabranom partneru tokom više banjskih „tajnih večera”, a to je inostrani investicioni fond „Danubijus grup” koji, eto, dobija oko sedamdeset hiljada kvadrata za obavezu ulaganja 10 miliona vera u naredne tri godine. Kako to drugačije nazvati nego kriminalom? Takođe, moramo se zapitati šta će biti sa ostatkom imovine „Fontane”. To će opet razni tajkuni razgrabiti, jer će neminovno da taj deo firme morati u stečaj – naglasio je Simić.

Uz najavu podrške zaključcima banjske skupštine i iz opozicionih redova, on je predložio i eventualne radikalne poteze građana u, kako je rekao, „odbrani Banje od otvorene pljačke”.

– Nisam bio obavešten, a zašto ne znam. Da jesam, bio bih protiv ovog zaključka Vlade. Doduše, nešto sam iz kuloara o ovome doznao, ali nisam verovao. Smatrao sam sve to neozbiljnim pričama. Da budem otvoren, ako se upitamo da li je reč o poštenoj nameri, i ja sumnjam. Jer, nema drugog odgovora na pitanje zašto je baš sada smenjen Upravni odbor HTP „Fontana” iz kojeg su izbačeni Vrnjčani, a imenovani ljudi sa strane nego da se sve potrebne odluke za ovo izglasaju. Takođe, ko Vrnjčane može uveriti u iskrenost namera ako neko dobija imovinu vrednu oko 50 miliona evra za obavezu ulaganja od 10 miliona evra i bankarsku garanciju od dvesta hiljada evra – rekao je Mateja Mijatović, načelnik Raškog okruga, koji je napomenuo da govori kao predsednik vrnjačkog odbora Demokratske stranke, a ne u ulozi okružnog načelnika.   

Lider vrnjačkog odbora G17 i pomoćnik predsednika opštine Dušan Stefanović pokušao je, ipak, da uveri odbornike u dobre namere svoje stranke, Ministarstva za ekonomiju i Vlade Srbije, ali bez većeg uspeha.

Skupština opštine je jednoglasno usvojila zaključak da se formira poseban radni tim na čelu sa predsednikom Seizovićem koji bi radio na izmeni zaključaka Vlade Srbije radi zaštite javnog interesa, a u smislu pokretanja postupaka za prenos prava svojine sa države na opštinu, i to nepokretne imovine bolnice „Merkur”, zatim centralne parkovske zone, termomineralnog kupatila sva četiri izvora termalne vode, odnosno svega što Vrnjačku Banju čini banjom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik