Za najskuplje nekretnine “Potkozarja” nema kupaca

Bez autora
Jul 02 2023

Prodaja imovine nekadašnje zemljoradničke zadruge “Potkozarje” u Romanovcima kod Gradiške, koja je u stečaju od 2010. godine, imala je polovičan uspjeh jer su od ponuđenih pet nekretnina novog vlasnika dobila tek dva objekta, čime je izgubljena još jedna šansa za okončanje ovog višegodišnjeg postupka.

Potvrdila je to za “Glas Srpske” stečajna upravnica zemljoradnike zadruge Dosta Baraković, navodeći da su prodati objekti u Bakincima i Vakufu.

Ona je istakla da je objekat nekadašnje prodavnice u Bakincima prodat za 30.000 maraka, dok će kupac za skladište u Vakufu iskeširati 29.000 KM.

- Novi vlasnik objekta u Vakufu ima proizvodni pogon aluminijumske stolarije i koristiće skladište za te potrebe, a nije nam poznato koja će biti namjena prodavnice u Bakincima - rekla je Barakovićeva.

Na dobošu se u petak našla i stara upravna zgrada zadruge u Romanovcima. Na tom dijelu zemljišta, koji se prostire na devet i po dunuma, nalaze se i objekti u kojima je bila smještena mašinska kancelarija, radionica, skladište, stolarska radionica, konjušnica, nadstrešnica za vozila i magacin. Ukupna procijenjena vrijednost te imovine je 406.229 maraka, a najniži iznos za koji je navedeni objekat prodavan je 284.361 KM.

Potencijalnim kupcima bila je ponuđena i upravna zgrada propalog gradiškog preduzeća, uz koju su na licitaciji bile i kotlovnica, garaža, drvarnica i plinara, kao i prodavnice u selima Seferovci i Srednja Jurkovica.

- Za tu imovinu koja je kvalitetna i na dobrim lokacijama nije bilo interesanata. Očekujem da iduću licitaciju zakažemo već u septembru, a o cijeni će odlučivati odbor povjerilaca. Cilj je da do kraja ove godine ili početkom naredne unovčimo svu imovinu i okončamo stečajni postupak - rekla je Barakovićeva i dodala da je za upravne zgrade u Romanovcima ovo bila druga licitacija, a objekti seoskih prodavnica i magacin bili su četvrti put na dobošu.

Razlog decenijskog stečajnog postupka u ovom nekada uspješnom gradiškom preduzeću jesu višegodišnji sporovi oko utvrđivanja zadružne imovine. Krajem novembra 2021. godine napokon je razgraničena imovina koja pripada zadruzi, a koja gradovima Laktaši i Gradiška. Tada su donesena rješenja o imovini u svojini zadruge i započelo se sa prodajom i unovčenjem nekretnina i zemljišta. Zadruga je pred stečaj poslovala veoma loše i zapošljavala svega 15 radnika.

Povjerioci

Dosta Baraković ranije je kazala da je vrijednost stečajne mase bilo teško utvrditi te da je to sada oko 1,2 miliona maraka. Ona je dodala da su povjerioci solidno namireni te da su od decembra 2021. godine održane tri diobe za izmirivanje potraživanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik